Veseli ponovo predsjednik Skupštine Kosova: Najavio kandidaturu Haradinaja za premijera
Foto: AA

Veseli ponovo predsjednik Skupštine Kosova: Najavio kandidaturu Haradinaja za premijera

Izborom Kadrija Veselija za predsednika Skupštine Kosova i njegovih pet zamjenika, danas je završena konstitutivna sjednica šestog saziva Skupštine započeta 3. avgusta.

Veseli je, kao kandidat pobjedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo) izabran sa 62 glasa, dok su protiv bila 52 poslanika. Veseli je bio predsjednik Skupštine i u prošlom sazivu. 

Sa 113 glasova za u paketu su izabrana i tri potpredsjednika Skupštine Kosova iz redova albanskih partija. To su Džavit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, Aida Durguti iz Pokreta “Samoopredeljenje” i Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova. Takođe u paketu, sa 61 glasom za i 48 protiv za potpredsjednike Skupštine su izabrani i predstavnici manjinskih zajednica, Slavko Simić iz “Srpske liste” i Mufera Silek iz Turske demokatske partije Kosova, koja je kandidat poslaničke grupe “6 plus”. Ta poslanička grupa okuplja nesrpske manjinske poslanike i njihovo mjesto je rotirajuće na godinu dana. 

“Za mene je posebna čast da rukovodim najvišom institucijom predstavnika naroda Kosova. Kao i u prošlom sazivu, trudiću se da kancelarija predsjednika Skupštine bude ogledalo volje naših građana za nacionalnim jedinstvom, saradnjom i razumijevanjem između političkih parlamentarnih snaga”, kazao je Veseli nakon izbora.

Najavio je da će ispred koalicije PAN-Alijansa novo Kosovo predložiti Ramuša Haradinaja za kandidata za premijera nove Vlade, te je najavio da će za subotu zakazati sjednicu Skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Kosova.

Poslanici Pokreta “Samoopredjeljenje”, Demokratskog saveza Kosova i Alternative, koji su glasali protiv izbora Veselia, napustili su salu kada je Veseli preuzeo predsjedavanje sjednicom. 

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, koji je bio zakazan za 11 sati, bio je pomjeren na 14 sati, zbog nedolaska poslanika pobjedničke koalicije PAN. Koalicija PAN sklopila je u ponedjeljak sporazum sa Alijansom novo Kosovo Behdžet Pacolija, koja je predhodno napustila predizbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova.

Da bi se obezbijedila potrebna parlamentarna većina od 61 glasa za formiranje nove Vlade, potrebni su i glasovi 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, među kojima je i 9 poslanika iz “Srpske liste”. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.