UNHCR: Iz Mijanmara u Bangladeš izbjeglo 73.000 Rohindža muslimana
Foto: AA

UNHCR: Iz Mijanmara u Bangladeš izbjeglo 73.000 Rohindža muslimana

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštio je da je iz Mijanmara u Bangladeš od 25. augusta izbjeglo 73.000 Rohindža muslimana.

Obespravljena muslimanska manjina Rohindža, u mijanmarskoj pokrajini Arakan meta je novih napada mijanmarske vojske i budističkih militantnih grupa i primorana je da bježi u susjedni Bangladeš, javlja Anadolija.

2017090322555948225532427Web

Foto:AA

Regionalna potparolka UNHCR-a u Bangladešu Vivian Tan saopštila je danas da je je kopnenim i pomorskim putem u Bangladeš do sada ušlo najmanje 73.000 Rohindža muslimana, a da desetine hiljada njih i dalje čekaju na mijanmarsko-bangladeškoj granici.

U novom valu napada na muslimanska sela u Arakanu, mijanmarska vojska i budistički militanti su od 25. augusta spalili desetine sela i ubili veći broj mještana.

2017090322555948225532431Web

Foto:AA

Vlasti Mijanmara ne dozvoljavaju međunarodnim organizacijama pristup u Arakan pa precizni bilansi stradanja i posljedica napada na lokalnu muslimansku manjinu još nisu poznati.

Lokalne nevladine organizacije iz Arakana javljaju da je u napadima u proteklih nekoliko dana ubijeno najmanje hiljadu muslimana, a neki izvori govore čak i o više hiljada ubijenih.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.