Sjeverna Koreja sprovela šestu nuklearnu probu
Foto: Beta

Tokio potvrdio

Sjeverna Koreja sprovela šestu nuklearnu probu

Sjeverna Koreja je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je japanska vlada poslije izvještaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana "eksplozija" magnitude 6,3 u blizini lokacije gdje je sprovedena atomska proba.

Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimčaeka.

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan potres u Sjevernoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale poslije prvobitne jačine 6,3 stepeni.

U saopštenju na sajtu administracije kaže se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, uslijedio samo osam minuta posle prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija", prenosi Rojters.

"Japanska vlada potvrđuje da je Sjeverna Koreja sprovela nuklearnu probu", izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono, javlja Beta.

Hidrogenska bomba?

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu.

Sjeverna Koreja je prije probe saopštila da je razvila hidrogensku bombu namijenjenu za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već posjeduje.

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Sjeverne Koreje.

"Više liči na eksploziju nego napravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje", naveo je taj institut i dodao da je deset minuta posle prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6.

Prethodne nuklearne probe Sjeverne Koreje takođe su izazivale zemljotrese.

Sjeverna Koreja je od 2006. sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.