Udžbenici za ovu školsku godinu pripremljeni prema planu
Ilustracija

Spremni za školu

Udžbenici za ovu školsku godinu pripremljeni prema planu

Crnogorski obrazovni sistem, nakon sprovedenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ove godine đaci će najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova. 

„Kako je za pripremu i štampu novih udžbenika potrebno oko godinu dana ili više, to je bilo i planirano da se ove školske godine nastavni proces odvija sa postojećim udžbenicima, uz prilagođavanja. Dakle, niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici", saopšteno je iz Ministarstva.

"Novi naslovi su iz Fizike 7. 8. i 9. razred, Engleski jezik za sve razrede srednje škole, Matematika za prvi i drugi razred gimnazije i Biologija za drugi razred gimnazije, ali oni takođe nijesu vezani za Reformu već su planirani od ranije.“, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete Milica Lekić. 

Pitom, korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave. Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30%. Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. No svakako da je riječ o tehničkom pitanju i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti. 

„U cilju pripreme za početak nove školske godine, Ministarstvo je organizovalo sastanke sa direktorima svih predškolskih, te svih osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, kako bi sa najodgovornijim ljudima za implementaciju Reforme riješilo eventualne nedoumice“, naglasila je Lekić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.