Policija u Španiji ubila petoricu napadača (VIDEO)
Foto: kcra.com

Još jedan napad

Policija u Španiji ubila petoricu napadača (VIDEO)

Nakon što se kombi u četvrtak poslijepodne zaletio među ljude u Barseloni ubivši 13, i povrijedivši više od 100 osoba, u 1 sat nakon ponoći dogodio se novi, na sličan način izveden napad na šetalištu katalonskog gradića Kambrils, 118 km udaljenog od Barcelone, u kom je šest osoba povrijeđeno. Policija ubila napadače.

U novom napadu na šetalištu katalonskog turističkog gradića Kambrilsa, policija ubila pet napadača. Španska državna televizija RTVE izvijestila je, najprije, da su stradale na licu mjesta četiri osobe, a da je jedna teško ranjena. Zvaničnici su potvrdili i smrt petog napadača.

Vlada španske pokrajine Katalonije saopštila je jutros da je napad u ljetovalištu Kambrils povezan s terorističkim napadom u centru Barselone.

Kombi se pojavio na šetalištu gazeći prolaznike, slično napadu koji se nekoliko sati ranije dogodio u oko 100 kilometara udaljenoj Barseloni. U vozilu je bilo pet osoba. Uslijedila je pucnjava u kojoj je policija ubila svih pet osoba.

Među šest povrijeđenih je i jedan policajac.

Osobe iz kombija imale su pojaseve s eksplozivom, pišu novine La Vanguardia. Na snimku koji je objavio RTVE čuje se glas nepoznatog muškarca koji viče "K...sinovi, imali su pojaseve s eksplozivom". Na snimku se vide i nepomična tijela.

Policija je saopštila da je detonirala eksploziv koji su nosili na sebi.

Kambrils je primorski gradić s oko 33.000 stanovnika u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji. Policija je preko društvene mreže Tviter pozvala stanovnike da ne izlaze iz kuća kako "ne bi došli u opasnost". Na snimcima objavljenim na RTVE čuje se pucnjava.

U četvrtak je oko 17.20 sati jureći kombi usmrtio je 13 osoba  a ozlijedio više od 100 u centru Barselone. Za taj je napad odgovornost preuzeo ISIS, a kao razlog navela je učestvovanje Španije u međunarodnoj koaliciji protiv ove terorističke organizacije.

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.