Medojević pozvao predstavnike pravne struke da reaguju na progon DF-a
Nebojša Medojević

Uputio otvoreno pismo

Medojević pozvao predstavnike pravne struke da reaguju na progon DF-a

Predsjednik PZP-a Nebojša Medojević, uputio je otvoreno pismo pravnoj struci, Udruženju pravnika, Udruženju sudija, sudijama Ustavnog suda, Advokatskoj komori, NVO koja se bave ljudskim pravima, monitoringom tužilaštva i pravosudja i pregovora sa EU, pravnicima jer smatra da se nad čelnicima DF-a vrši politički progon.

''Svjedoci ste da se od dana prethodnih parlamentarnih izbora 16.10.2016. godne Specijalno državno tužilaštvo intenzivno bavi djelovanjem Demokratskog Fronta, najjače paralementarne opozicioen grupacije i da se protiv lidera, funkcionera, članova vodi više krivičnih postupaka. Demokratski Front je odmah principijelno jasno politički okarakterisao ovakvo postupanje Specijlanog državnog tužilaštva na čijem je čelu Milivoje katnić, kao protivustavni i protivzakoniti politički progon , tešku zloupotrebu službenog položaja, ugrožavanje ključnih vrijednosti koje su zagaratovane Ustavom ove zemlje'', kazao je Medojević.

Smatra da je politička borba je dio njihovog posla i da više neće opterećivati sa političkim aspektima ''ovog progona''.

''Obraćavam javno, zbog sistematskog kršenja ljudskih prava i sloboda i osnovnih ustavnih prinicipa koji garantuju osnovna ljudska prava osumnjičenim u krivičnim postupcima i koja sprečavaju torturu, mučenje i pribavljanje dokaza nezakonitim i protivustvanim sredstvima. Radi se naravno, o sistematskoj, tendencioznoj i protivustavnoj i protivzakonitoj zloupotrebi instituta pritvora od strane SDT'', smatra Medojević.

Napominje da Ustav Crne Gore predviđa da se pritvor određuje kao krajnja mjera, i da treba da traje što kraće.

''Na žalost, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uz pomoć i saučesništva sudova, ovu mjeru koristi diskreciono, široko tumačeći pravne norme, ne kao izuzetnu mjeru , već kao ključnu istražnu mjeru pritiska, mučenja i torture osumnjičenih, Nerijetko, kao jedinu istražnu mjeru, uslijed nedostatka pribavljenih dokaza kojima bi morao dokumentovati osnovanost sumnje'', kazao je predsjednik PzP-a.

Napomenuo je da danas ističu tri mjeseca od kako su direktor PzP Dejan Vujsić, tehnički sekretar u PzP Željko Šćepanović i građanin BiH Momir Nikolić , u pritvoru, osumnjičeni da su članovi kriminalne organizacije, čiji je on navodno šef.

''Sva četvorica smo osumnjičeni i od strane SDT je tražen naš pritvor, a da nije podnijeta NIJEDNA krivična prijava protiv bilo koga od nas. Nijedan kompetetni državni organ za otkrivanje krivičnog djela pranje novca NIJE podnio nijednu krivičnu prijavu – Uprava policije, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma, Državna revizorska institucija. Istraga se vodi na lični zahtjev GST Milivoja Katnića. Ovaj presedan dovoljno govori u prilog mojoj konstataciji da postupanje Milivoja Katnića u ovom predmetu nije profesionalno, objektivno, zakonito i da kao takvo mora biti sankcionisano od starne njegovog pretpostavljenog, tužilačkog savjeta, ali i javno okarakterisano kao opasno ugrožavanje ustavom zagarantovanih prava i sloboda i odbačeno od starne struke i najšire javnost kao modus operandi rada tako važnog državnog organa , u jednoj državi koja pledira da bude pravne i demokratska, koji svojim djelovanjem može ugroiti prava i slobode ljudi'', istakao je Medojević.

Imajući u vidu da je SDT osumnjičilo Nebojšu Medojevića za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, i da je njemu obavezujućim uputstvom Vrhovonog državnog tužioca Ivice Stankovića, omogućena odbrana sa slobode, onda je kako kaže ,pravno neosnovano da lica koja su , od strane SDT osumnjičena da su članovi kriminalne oragnizacije , budu i dalje u pritvoru.

''Poštovana gospodo pravnici, cijenim da Crna Gora mora težiti idealu pravne države i poštovanju univerzalnog principa da je zakon jednak za sve. Imajući u vidu posebnu osjetljivost ovih procesa jer se radi o političkom i pravnom institucionalnom progonu parlementarnih političkih stranaka i da u pritvoru Mihailo Čađenović, bliski saradanik Andrije Mandića, Predsjednika NOVE, nevin leži već sedmi mjesec, a Nikolić, Vujisić i Šćepanović nevini leže već tri mjeseca, pozivam vas da poštujući standarde vaše struke, Ustav Crne Gore, zakone i prihvaćene međunarodne standarde i praksu koji se bave pitanjima pravnog osnova i potrebe i zloupotrebe odredjivanja pritvora, javno reagujete i spriječite fizičku i psihičku torturu kojim su izloženi pritvoreni funkcioenri , članovi i aktivisti Demokratskog Fronta'', zaključio je Medojević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.