Donori organa ljudima biće genetski modifikovane svinje
Foto: Instagram GMWatch

Donori organa ljudima biće genetski modifikovane svinje

Međunarodni tim naučnika napravio je veliki napredak u presađivanju organa među različitim vrstama genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima.

Ovaj potez mogao bi predstavljati revoluciju u presađivanju organa, jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli transplantirati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donora na koje se dugo čeka, prenosi Science. 

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davateljima za ksenotransplantaciju. Da bi spriječili odbacivanje životinjskih organa naučnici su još početkom devedesetih godina prošlog vijeka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene. 

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je posrijedi transplantacija na ljudskog pacijenta. Ipak, dvojica genetičara s Harvarda Džordž Larč i Luhan Jang uspješno si primijenili metodu kloniranja koja uklanja i ovaj problem. 

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije. 

Privatna kompanija Edženezis, koju su osnovali Larč i Jang, uspjela je "da stvori 37 prasića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju".

Radio Sarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.