Novi Pazar: Iskopavanjima u centru pronađeni ostaci osmanskog hamama
Foto:AA

Novi Pazar: Iskopavanjima u centru pronađeni ostaci osmanskog hamama

Ispred ulaza u zgradu suda u Novom Pazaru otkriveni su ostaci objekta za koji se pretpostavlja da je hamam (javno kupatilo) iz osmanskog perioda.

Kameni zidovi pronađeni su prilikom zemljanih radova na proširenju ulaza u zgradu, a radovi na rekonstrukciji i proširenju zgrade pravosudnih organa u Novom Pazaru su privremeno zaustavljeni, javlja Anadolija.

Stručnjaci novopazarskog muzeja, koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade suda, na Žitnom trgu, juče su na dubini od oko dva i po metra, uočili stare kamene zidove. Prema položaju, obliku i izgledu otkrivenih ostataka zidova, može se već sada pretpostaviti da pripadaju objektu čiji je jedan dio ranije već pronađen uz samu zgradu muzeja. 

2017080922515945024807266Web

Foto:Anadolija

Direktor Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru Fuad Baćićanin kaže da se za sada pretpostavlja da uočeni zidovi pripadaju hamamu iz osmanskog perioda. 

„Kada je rekonstruisana zgrada muzeja, uz zgradu su takođe pronađeni stari zidovi koji pripadaju hamamu, pa se pretpostavlja da je sve to jedinstvena cjelina“, rekao je Baćićanin u izjavi za Anadoliju.

Ističući da je za sada samo riječ o pretpostavkama, Baćićanin je naglasio da su u toku arheološka istraživanja i da će arhelozi iz Muzeja „Ras“ i okruženja biti uključeni u ispitivanje pronađenih ostataka.

2017080922515945024807258Web

Foto:Anadolija

„Detaljne informacije ćemo moći da damo kada se kompletan potez Žitnog trga iskopa i kada se budu uradila kompletna istraživanja. Za sada je bitno da su radovi zaustavljeni i da će biti nastavljeni tek nakon završetka arheoloških istraživanja“, naglasio je Baćićanin. 

Projekat rekonstrukcije zgrade pravosudnih organa i izgradnje prostora za Pravosudnu akademiju i Trgovinski sud u Novom Pazaru finansira Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA). 

Za postojanje još jednog hamama, i to u samom centru grada, u Novom Pazaru se do sada malo znalo. 
Do danas je očuvan Isa-begov ili Novopazarski stari hamam, javno kupatilo iz osmanskog perioda, koje se nalazi u Staroj čaršiji. 

Hamam je, nakon što je postavio grad Yeni Bazar, u drugoj polovini 15 vijeka izgradio treći beg osmanlijske provincije Bosne, osnivač Sarajeva i Novog Pazara Isa-beg Ishaković. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.