Saznajte da li suncobran zaista štiti od sunca
Ilustracija

Saznajte da li suncobran zaista štiti od sunca

Ako mislite da ćete se zaštititi od sunca ako na plažu dođete sa suncobranom, promislite opet.

CNN donosi šest mitova o suncu u koje treba prestati vjerovati.

Mit 1: Sve je dobro ako ne izgorite

Čak i ako ste samo jednom bili neoprezni i dobili opekotine, time ste udvostručili šanse da dobijete rak kože. "A u opasnosti ste i čak i ako niste izgorjeli, bez obzira na boju kože. Svako tamnjenje oštećuje vašu kožu", upozorava predsjednik Američkog društva za rak, Martin Veinstok.

Mit 2: Suncobran vas štiti

Suncobran nije potpuno otporan, posebno jer pijesak reflektira 17 posto UV zračenja. Ipak, uvijek je bolje ostati u hladu, samo se pobrinite da se namažete kremom za sunčanje.

Teri Slevin, direktor Cancer Councila iz Australije, stručnjak za rak i javno zdravstvo u zemlji u kojoj su zračenja najjača, kaže da suncobran ne može štititi od indirektnih zraka koje se odbijaju od površine koja vas okružuje (pijesak, voda, beton...). Kada bi to preračunali u zaštitne faktore, suncobran je kao krema s minimalnom zaštitom, te čak i manje ako ste bliže vodi i pijesku.

Mit 3: Sunce ne prolazi kroz prozore

U stvarnosti, staklo spriječava prolazak samo UVB zrake, ali UVA zračenja i dalje mogu ući. Zato odrasli nekada imali više pjegica na jednoj strani lica, jer sunce obično udara u tu stranu njihovog automobila dok voze.

"Da biste se zaštitili, nanesite kremu na sva izložena mjesta prije ulaska u vozilo", poručuje Entoni Mancini, šef pedijatrijske dermatologije u čikaškoj bolnici Children's Memorial.  

Mit 4: Zbog previše zaštitne kreme, gubimo vitamin D iz sunca

Američka akademija za dermatologiju i Fondacija za rak kože tvrde da djeca i odrasli dobijaju dovoljno ovog vitamina kroz hranu bogatu njima, poput mlijeka i narandžinog soka. Čak i ako koristite kremu, male količine UV zračenja prolaze u vašu kožu i dobijate vitamin D.

Mit 5: Ako je vani oblačno, ne treba vam krema za sunčanje

Čak 80 posto UV zraka može proći kroz oblake, pa i tokom zime. Posebno se pripazite ako ste na zimskom odmoru. Što ste na većoj visini, više ste izloženi suncu.

Mit 6: Osamdeset posto oštećenja kože zbog sunca dešava se prije 18. godine

Morate štititi kožu vaše djece, ali i vašu, jer oštećenja nastaju tokom cijelog života. Djeca uvijek gledaju šta njihovi roditelji rade, stoga ako im budete savjetovali da se namažu, a sami to ne budete radili, teško da će vas poslušati.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.