Antić tvrdi da CG briše sve veze sa Srbijom
Ilustracija

Antić tvrdi da CG briše sve veze sa Srbijom

Stanje političkih prava Srba u regionu iz godine u godinu sve lošije, a to je najviše izraženo u Crnoj Gori, ocijenjeno u godišnjem izvještaju "Naprednog kluba".

Predsjednik tog kluba, koji je organizator izvještaja, Čedomir Antić, kazao je da mržnja prema Srbima u Crnoj Gori nije velika kao u Hrvatskoj, ali, kako je ocijenio "vlast tamo vrši veliko nasilje nad Srbima".

Kako je rekao, Crna Gora nastavlja da briše sve veze države i njene kulture sa Srbijom, a ističe da je svega sedam odsto Srba zaposleno u državnoj upravi te zemlje. 

"Srpski narod je neravnopravan i izložen nasilnoj asimilaciji. Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava, čak ni prava nacionalne manjine", istakao je Antić ocjenjujući da je slična situacija i sa pravima srpske manjine u Sloveniji. 

Na skupu je rečeno da u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji...živi oko 1.750.000 Srba, a da se u proteklih nekoliko godina taj broj smanjuje. 

Kako je rekao Antić, u Hrvatskoj Srbi formalno imaju sva prava, ali je u Hrvatskoj u protekloj godini nastavljen trend pogoršanja prava srpske zajednice.

"Srbima se konstantno osporavaju ljudska, građanska i manjinska prava i predmet su gotovo svakodnevnih političkih napada hrvatske javnosti i političara", rekao je Antić. 

On je kazao da u Makedoniji, više Srba ima bugarski pasoš nego srpski, i ocijenio da svaki sukob u toj zemlji između Albanaca i Makedonaca, prvi na "svojoj koži ostete Srbi".

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.