Ruskoj manekenki prijeti tri godine zatvora: Bez vela pozirala u pravoslavnoj crkvi
Ksenija Kalugina

Ruskoj manekenki prijeti tri godine zatvora: Bez vela pozirala u pravoslavnoj crkvi

Ruska manekenka Ksenija Kalugina pozirala je za set fotografija u ruševinama pravoslavne crkve. Dvadesettrogodišnjoj manekenki i njenom fotografu sada prijeti tri godine zatvora.

Crkveni poglavari su najoštrije osudili njen potez u gradu Guri, u pokrajni Volga smatrajući da je velika sramota što se slikala u vjenčanici, a nije nosila veo. Iako je gotovo u ruševinama, ova crkva ponekada održava liturgije. 

Štaviše, Ruski istražni odbor navodno je pokrenuo istragu o ovom slučaju. 

Magazin koji je objavio slike se izvinio u tekstu u kojem su naveli da nije bila namjera da se bilo ko uvredi fotografijom iz crkve koja datira od 1897. godine. 

Inače, zakon kojim se ovakve uvrede kažnjavaju potpisao je ruski predsjednik Vladimir Putin. 

“Federalni zakon predstavlja kazne za javne akcije koje pokazuju jasno nepoštovanje prema društvu i namjeru da se uvrede religijski stavovi i osjećanja drugih. Maksimalna kazna zatvora za ovakve prekršaje je jedna godina zatvora. Ako je uvreda učinjena na svetom mjestu, maksimalna kazna zatvora je 3 godine zatvora“, navodi se u članovima zakona.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.