Skupština ukinula imunitet Raduloviću, Jočić, Kneževiću i Đukanoviću
Foto: Portal Analitika

Zbog nasilničkog ponašanja

Skupština ukinula imunitet Raduloviću, Jočić, Kneževiću i Đukanoviću

Prisutni poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 42, glasalo je za skidanje imuniteta zbog nasilničkog ponašanja poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću i Marini Jočić, dok je tokom glasanja za skidanje imuniteta Branku Raduloviću jedan poslanik bio uzdržan .

Skupština je jednoglasno glasovima vladajuće koalicije ukinula imunitete poslanicima DF-a.

Tako je Skupština dala odobrenje da se protiv četiri poslanika DF-a može pokrenuti krivični postupak po zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje.

"Poštovane kolege završili smo jednu prilično mučnu tačku dnevnog reda," kazao je predsjednik Parlamenta Ivan Brajović.

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Marina Jočić saopštili su da se odriču poslaničkog imuniteta.

Branko Radulović takođe je kazao da se odriče imuniteta:" Sam sebi skidam imunitet a ne da dočekam da mi oni koje prezirem skinu imunitet", kazao je on.

Predsjednik Parlamenta Ivan Brajović je saopštio da ne treba Radulović sada da maše skidanjem imuniteta kada zna da će bez imuniteta ostati nakon izjašnjavanja.

Rasprava povodom zahtjeva Osnovnog tužilaštva za skidanje imuniteta Kneževiću, Jočić, Milutinu Đukanoviću i Branku Raduloviću nakratko je oko 20 sati i35 minuta prekinuta nakon izlaganja poslanika DF-a Jovana Vučurovića. Reagovalo je skupštinsko obezbjeđenje pa su se strasti stišale.

Predsjednik Ivan Brajović nakon kratkog prekida je saopštio:

"Može biti previše želja da se prekine sjednica ali neće se prekinuti i tome dajte svi doprinos. Prekinite da dobacujete javite se za riječ nemojte da pravite ta zalijećanja jer nemate mogućnost da pravite ekces, nećete uspjeti," kazao je Brajović.

DPS-ov Andija Nikolić obratio se građanima Crne Gore rekavši da nema namjeru da se izvinjava zbog nemilih scena.

"Ne pada mi na pamet da dozvolim da moj lični dignitet unižavate. Ovo je takvo kontaminiranje javnog prostora, a ni građani nijesu u obavezi da ovo gledaju. Ne treba da se ukine prenos ali vodite računa šta izgovarate."

Ivan Brajović je istakao:

"Atmosfera je naelektrisana i nekome je u interesu da se rasprava prekine. Ukoliko se ne može nastaviti, prekinućemo sjednicu ali vas molim za toleranciju."

Andrija Mandić je saopštio da niko nema namjeru da prekine zasjedanje jer je interes DF-a da građani čuju šta imaju da kažu.

Skupštinskoj raspravi o skidanju imuniteta za četiri poslanika DF-a, prisustvuju svi poslanici tog političkog saveza i poslanik Aleksandar Damjanović.

DPS-ov Predrag Sekulić kaže da nema dilemu u vezi sa odlukama koje donosi:

"Bez mnogo žuči lakše bi komunicirali. Vjerujem da će ovo biti jedna velika škola i za nas i za vas. Vjerujem da politički sukobi ne treba da završavaju u sudnici, podržaću odluku Administrativnog odbora," kazao je Sekulić.

Predrag Bulatović kazao je da oni ne misle da će time biti završeno skidanje imuniteta članovima njihovog političkog saveza.

"Mašta Milivoja Katnića radi i biće novih, izmišljenih slučajeva," kazao je Bulatović.

Predsjednik LP Andrija Popović je kazao da je Milivoje Katnić pokazao da nema nedodirljivih.

Milan Knežević kaže da je danas za njega poseban dan jer je, kako kaže, postao poslanik sa najvećim brojem skinutih imuniteta.

"Potreba DPS-a da nam toliko puta skidaju imunitete pokazuje slabosti te partije. Predmet sam vaših frustracija i svakodnevnih opsesija i mogu da vam kažem da ste zaslužili sve što sam vam rekao i uopšte se ne kajem. I to nije ništa kako ću tek da vas nazivam.Ovakvu hrpu prijava koja je upućena meni, Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću nemaju ni članovi Kavačkog ni Škaljarskog klana. Ja vam sam dajem imunitet."

Knežević je kazao da je pravda na njihovoj strani te da DPS može da im skida imunitete koliko god želi.

"Ako mislite da će vaša svijeća gorjeti beskonačno, grdno ste se prevarili. Ako je država Crna Gora spala na nivo da se u Parlamentu skidaju imuniteti zbog saopštene istine, dabogda je nikad ne bilo", kazao je Knežević.

Poslanik Suad Numanović je istakao da su toga dana poslanici iz Parlamenta poslali, u najmanju ruku, ružnu poruku, te da državni organi treba da odluče o čemu je riječ i ko je kriv.

"Crnogorski parlament godinama je bio primjer lijepog ponašanja, građani su najbolje sudije i to se pokazuje na izborima," kazao je on.

Slaven Radunović kaže da bi sva ta priča imala smisla da DF kako je rekao nije izazvan.

"Nijesmo to uradili ničim izazvani, sigurno," kazao je on.

Marina Jočić iz DF-a kazala je da je ponosna što je ošamarila koleginicu Martu Šćepanović iz DPS-a i da nema te kazne koja bi mogla da uskrati zadovoljstvo što je svojim biračima priuštila to da čuju.

"Odričem se imuniteta, ne morate da glasate jer će mi biti čast da mi ovakvi sudovi sude. Neka mi ništa ne bude oprošteno," kazala je ona.

Poslanik Aleksandar Damjanović kaže da ne može da se otme utisku da, kako je rekao, krnja parlamentarna većina ne zavlači crnogorski narod koji treba da prođu kroz Parlament.

"Dok se ovdje raspravlja o imunitetu danas ste usvojili zakon o parničnom postupku i hiljadu drugih vrlo važnih akata. Usvojili ste i zakon o energetici, a niste rekli kako će to uticati na povećanje struje."

Predrag Bulatović saopštio je da način na koji je ova tačka uvrštena u dnevni red krši poslovnik.

"Mi ćemo učestvovati u raspravi ali je ovo pravno i političko nasilje. Mi ćemo se zato obratiti Ustavnom sudu a nakon toga i Strazburu. Mogli ste elegantnije, u skladu sa procedurom da zakažete ovu tačku. Napravili ste prekršaj, i sve to govori koliko vam se žurilo da ovu tačku uvrstite u dnevni red."

DPS-ov Milorad Vuletić kaže da je vrijeme da se poštuje kultura doma.

"Odbor predlaže skupštini da se da odobrenje da se pokrene krivični postupak protiv četiri poslanika u Skupštini Crne Gore. Mi tako stvaramo procesne pretpostavke da se institucije izjasne o tome da li njihovo ponašanje zaslužuje odgovarajuće sankcije. Svima su nam puna usta vladavine prava, a onda se krše propisi i ne poštuju institucije."

Tarzan Milošević iz DPS-a kaže da DPS osuđuje nekorektno ponašanje poslanika DF-a.

"Bio sam zatečen takvim reakcijama, to je nezabilježena reakcija u posljednjih 15 godina. Poštovane kolege vi to danas ne možete demantovati ali da možete vratiti vrijeme vjerujem da bi bar dio vas postupio drugačije. Vrijeđali ste nas i čak pojedine koleginice ste šamarali. Pitam se kakav je to nivo komunikacije, da li se sa takvim ponašanjem mogu predstavljati građani u ovom domu."

Ova tačka uvrštena je naknadno u dnevni red današnjeg zasjedanja.

Kako je ranije saopšteno predviđeno je da rasprava traje najviše tri sata, a svi poslanici DF-su se prijavili za riječ.

Podsjećamo, Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore, ranije danas najoštrije je osudio jučerašnje ponašanje poslanika Demokratskog fronta tokom sjednice Administrativnog odbora. Nakon sjednice Kolegijuma je saopšteno da žale zbog ponovnih incidenata, koji, kako su kazali, imaju za cilj urušavanje digniteta crnogorskog parlamenta. Članovi kolegijuma saglasili su se da su u istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je ponovo povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali. Istaknuto je da se izgredi u Skupštini ne mogu podvesti pod slučajne incidente, kao i da crnogorska javnost ne smije dobijati poruku da su vandalizam i rušenje ugleda legitiman oblik ponašanja i političkog djelovanja.

Podsjećamo i da je Administrativni odbor jednoglasno je juče podržao zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Marini Jočić, Milutinu Đukanoviću i Branku Raduloviću.

Sjednicu je obilježio incident kada je Janko Vučinić krenuo fizički da se obračunava sa predsjednikom Odbora Luiđom Škreljom, a teži incident spriječilo je skupštinsko obezbjeđenje.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.