Novi albanski predsjednik Meta položio zakletvu
Ilir Meta

Zvanično

Novi albanski predsjednik Meta položio zakletvu

Novi albanski predsjednik Ilir Meta položio je zakletvu na vanrednoj sjednici parlamenta i zvanično preuzeo dužnost šefa države.

Meta je pročitao u zakletvi da će poštovati Ustav i zakone zemlje, poštvati prava i slobode građana i braniti nezavisnost Republike Albanije i služiti za opšti interes i prosperitet albanskog naroda.

Meta (48) je bio predsjednik parlamenta i vođa Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI), stranke koja je manji partner u vladajućoj koaliciji. Parlament ga je izabrao u aprilu, a on je predao mjesto na čelu stranke svojoj supruzi Moniki Krejmadi.

Predsjednička funkcija u Albaniji je pretežno ceremonijalna, a predsjednik može da bude biran najviše dva puta na period od pet godina.

Meta je preuzeo mjesto predsjednika od Bujara Nišanija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.