Putin, Porošenko, Makron i Merkelova razgovarali telefonom o Ukrajini

Traže rješenje

Putin, Porošenko, Makron i Merkelova razgovarali telefonom o Ukrajini

Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke razgovarali su telefonom o rješenju sukoba na istoku Ukrajine.

"Vođe su zatim razmijenile ideje u vezi sa stanjem na jugoistoku Ukrajine uzimajući u obzir ozbiljne prepreke u primjeni mirovnih sporazuma iz Minska od februara 2015", navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin detaljno je objasnio ruski pristup o glavnim odredbama sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Ovo je prvi telefonski razgovor u takozvanom Normandijskom formatu od početka mandata francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je krajem maja tražio da se taj sastanak održi što prije.

"Normandijski format" uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obilježavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

Današnji razgovor normandijske četvorke održan je dan poslije izjave novog specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera koji je optužio Moskvu da je odgovorna za "vruć rat" u toj zemlji.

Vođe su se dogovorile da nastave kontakte uključujući i na najvišem nivou, dodao je Kremlj.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.