Tramp prekinuo tradiciju: Bez iftara u Bijeloj kući
Donald Tramp

Tramp prekinuo tradiciju: Bez iftara u Bijeloj kući

Predsjednik SAD Donald Tramp nije održao iftar večeru po završetku Ramazana i na taj način prekinuo je tu dugogodišnju muslimansku tradiciju u Bijeloj kući.

Zvaničnici Bijele kuće proveli su nekoliko mjeseci planirajući ovaj događaj, koji se svake godine obilježavao pod administracijama Bila Klintona, Džordža Buša mlađeg i Baraka Obame, ali ove godine to nije slučaj, prenosi Independent.

"Muslimani u SAD pridružili su se onima širom svijeta u toku svetog mjeseca Ramazana kako bi se usredsredili na djela vjere i milosrđa. Sada kada slave Bajram sa porodicom i prijateljima, oni nastavljaju sa tradicijom pomaganja susjedima i lomljenja hljeba sa ljudima iz svih sfera života", navodi se u saopštenju Bijele kuće koje je objavljeno u subotu uveče.

Nakon što je iftar večera prvi put organizovana 1805. godine, Bijela kuća ju je od 1996. pretvorila u tradiciju, na inicijativu tadašnje prve dame SAD Hilari Klinton.

Iftar je večernji obrok tokom Ramazana koja se obavlja u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije večernje molitve.

"U toku ovog praznika, mi se sjećamo koliko je važna milost, saosjećanje i dobra volja. Sa svim muslimanima širom svijeta, SAD obnavljaju posvećenost poštovanju ovih vrijednosti, Eid Mubarak (srećan Bajram)", navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.