Šehović: Učenici neće trpjeti bilo kakve posljedice reformi
Damir Šehović

Cilj podignuti kvalitet znanja

Šehović: Učenici neće trpjeti bilo kakve posljedice reformi

Ministar prosvjete Damir Šehović uvjerava da će do 1. septembra biti spremni novi nastavni programi i nastavnici da po njima predaju, te da nema bojazni- učenici neće trpjeti bilo kakve posljedice reformi.

"Mi smo svjesni odgovornosti koju smo preuzeli, svjesno se nosimo sa tim, ja sam sa svojim saradnicima procijenio da je pravo vrijeme da od naredne školske godine krenemo sa implementacijom tih reformi. Nedoumice koje će se u međuvremenu pojaviti kod pojedinih pitanja ćemo u hodu rješavati i spremno dočekati novu školsku godinu", kazao je Šehović gostujući u "Živoj istini", prenosi Portal Antena M.

Ministar  ne očekuje ni da bi u prelaznom periodu udžbenici mogli biti problem.

“Ako govorimo o reformi osnovnog obrazovanja i činjenici da smo redukovali nastavni program 10 odsto, naredne školske godine će se raditi iz postojećih udženika, uz jasna upustva od nadležnih iz Ministarstva koji dio će se učiti, a koji ne, da bi već od naredne godine startovali sa novim udžbenicima, za šta imamo sasvim dovoljno vremena”.

Otkrio je i da će predmetni program koji proizilaze iz nastavnog programa, koji je izmijenjen za osnovno obrazovanje biti usvojen 3. jula na sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Šehović ističe kako je cilj reforme da se podigne kvalitet svih nivoa obrazovanja, da se uskladi obrazovanje sa potrebama tržišta, da se obrazovanje učini dostupnim svima pod jednakim uslovima, kao i da se stavi akcenat na izučavanje engleskog jezika, već od treće godine.

Ministar kaže da je naročito ponosan što je jedan cilj već ostvaren - obrazovanje je vraćeno u fokus javnosti. Zadovoljan je kaže i što je na kraju procesa postignut visok nivo saglasnosti sa onima koji su se bavili ozbiljnom analizom ponuđenih rješenja- Univerzitet, studenski Parlament, CANU, sindikat prosvjete.

Šehović odbacuje kritike da u koncipiranje reformi nijesu bili uključeni nastavnici, direktori...uopšte - praktičari, ponavlja da je proces bio krajnje transparentan. 

“S punom odgovornošću mogu da tvrdim da će ponuđena rješenja u narednom periodu značiti kvalitetnije obrazovanje na svim nivoima. Nijedno rješenje nije predloženo, a da prethodno nije detaljno analizirano”, kazao je Šehović.

Vlada je, da podsjetimo prošle sedmice utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna sedam zakona iz oblasti obrazovanja, uz jedan utvrđeni od ranije, što je moglo bi se reći od Stipe Šuvara najdublje zasijecanje u obrazovni sistem u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.