Crvena ribizla pomaže u sprječavanju različitih oblika karcinoma
Ilustracija

Jača kosti

Crvena ribizla pomaže u sprječavanju različitih oblika karcinoma

Ukusna i ljekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina.

Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmjene materija na ćelijskom nivou. 

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.  Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprječavanju različitih oblika karcinoma. 

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.

  Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije.  Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija, pišu Novosti.rs.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.