Ruski sud ukinuo pritvor Ananiju Nikiću
Ananije Nikić

Crvena potjernica

Ruski sud ukinuo pritvor Ananiju Nikiću

Ruski pravosudni organi ukinuli su ekstradicioni pritvor Podgoričaninu Ananiju Ninu Nikiću, osumnjičenom za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Nikić koji je, kako nezvanično saznaju Dnevne novine, na osnovu crvene potjernice koju je raspisao NCB Interpol Podgorica, potraživan zbog učestvovanja u planiranju terorističkog napada, uhapšen je još 3. aprila u regiji Rostov od kad se nalazio u pritvoru.

Ministarstvo pravde Crne Gore samo nekoliko dana kasnije poslalo je kompletnu prevedenu dokumentaciju ruskim vlastima na osnovu koje je traženo izručenje, međutim povratni odgovor nikad nijesu dobili od nadležnih ruskih institucija. U međuvremenu, Nikić je pušten na slobodu.

Potjernica za Nikićem je raspisana nakon što je Specijalno državno tužilaštvo u naredbi za proširenje ove istrage uvrstilo i njegovo ime. Tome je prethodila izjava bivšeg srpskog obavještajca Slavka Nikića koji je pred istražiteljima, ali i gostujući na jednoj srpskoj televiziji ispričao da mu je Ananije Nino Nikić nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da izazove haos u Crnoj Gori.

Prema ispovijesti Slavka Nikića, u proljeće prošle godine Ananije Nikić je došao kod njega u društvu čovjeka koji se predstavljao da je agent ruske obavještajne službe FSB i tražio da „odradi” posao za „prijatelje iz Rusije”.

“Nino me pitao da li bih mogao da napravim nešto na teritoriji Crne Gore, ali ne da samo čuje široki auditorijum, nego da odjekne na neki način, i da uznemiri”, ispričao je tada bivši obavještajac. Slavko Nikić je to odbio, a nakon završenog sastanka je provjerio na čije ime se vodi „reno fluence”, kojim su stigli njegov prezimenjak i „prijatelj iz Rusije” za kojeg se sumnja da je Vladimir Popov.

“Nakon prve provjere, stiže mi informacija da je to vozilo neke građevinske firme iz Podgorice. Druga provjera kada mi je stigla, tu sam se zaprepastio. Do mene je stigla informacija da se radi o Andriji Mandiću”, kazao je Slavko Nikić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.