Neobičan slučaj: 13 krava se survalo niz liticu
Ilustracija

Švajcarska

Neobičan slučaj: 13 krava se survalo niz liticu

Trinaest krava jednog stada u Švajcarskoj skočilo je sa 50 metara visoke litice. One su provalile svoj obor i nekoliko ograda oko pašnjaka i trčeći se sunovratile u ambis u blizini Levrona.

Dvanaest krava je poginulo, a trinaesta, koja je pala na tijela svojih saputnica, je preživjela. Ona se trenutno nalazi na klinici za životinje u Bernu, piše Dejli mejl. 

Krave su pripadale različitim vlasnicima, ali su sve bile zajedno na ispaši na pašnjaku lokalnog farmera. Par koji je vlasnik zemljišta, kaže da su krave možda pojurile neke grabljivice i da su zbog toga pale ili skočile sa ivice provalije. 

Norbert Teretaz, predsjednik osiguravajuće kuće za poljoprivrednike u regionu kaže da je ovakvo ponašanje krava vrlo neobično. 

Osim toga, ostale životinje koje su bile na ispaši u neposrednoj blizini, nisu djelovale uznemireno, niti je kod njih bilo ikakvih tragova napada grabljivica. 

Sličan skok krava u Švajcarskoj dogodio se 2009. u selu Lojterbrunen. U razmaku od samo tri dana, 28 krava i bikova misteriozno je skončalo u nekoliko stotina metara visokoj provaliji. Njihova tijela morala su da se uklanjaju helikopterima. Tada se spekulisalo da su se životinje uplašile jake grmljavine, a zatim u trku preblizu pratile jedna drugu, pravo u smrt. 

Većina naučnika vjeruje da životinje nisu sposobne da počine samoubistvo. Čak i leminzi koji u popularnim mitovima sami skaču sa litice tokom sezone parenja, to ne čine namjerno. Naime, oni instinktivno osjećaju potrebu da promijene stanište i bacaju se u more sa željom da ga preplivaju. Uglavnom uginu od iscrpljenosti i davljenja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.