Makron i Putin u zajedničkoj borbi protiv terorizma
Foto: rappler.com

Rade zajedno na rješavanju krize

Makron i Putin u zajedničkoj borbi protiv terorizma

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas poslije razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da vjeruje da mogu da rade zajedno na rješavanju krize u Siriji i da želi da "ojača" partnerstvo sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

On je dodao međutim da upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavlja "crvenu liniju" za Francusku i da bi to odmah dovelo do "uzvratnih" mjera, javlja Beta. 

"Naš apsolutni prioritet je borba protiv terorizma, to je nit koja upravlja našom akcijom u Siriji i na tom pitanju želim... da ojačamo naše partnerstvo s Rusijom", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Putinom poslije razgovora u dvorcu u Versaju, kod Pariza.  

Putin je rekao da su se on i francuski predsjednik dogovorili da imaju blisku saradnju u borbi protiv terorizma. 

On je rekao i da su razgovarali o situaciju i Siriji i naglasio značaj da se obezbijedi sirijska država, što je, po njegovim riječima, od presudnog značaja za borbu protiv terorizma. 

Makron je rekao da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu da ta ratom razorena zemlja postane propala država.

Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada i podržavala ga je tokom cijelog sukoba, dok se Francuska zalagala za to da on ode sa vlasti. 

Makron je rekao da je takođe razgovarao s Putinom o pravima  LGBT populacije u Čečeniji i o položaju nevladinih organizacija u Rusiji, i obećao je da će "konstantno motriti" šta se dešava po tim pitanjima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.