Njemačka će izbacivati nevakcinisanu djecu iz vrtića uz kaznu od 2.500 eura
Ilustracija

Zakoni o vakcinaciji se pooštravaju širom Evrope

Njemačka će izbacivati nevakcinisanu djecu iz vrtića uz kaznu od 2.500 eura

Njemačka će sljedeće nedelje usvojiti zakon koji obavezuje vrtiće da vlastima dojavljuju koja djeca nisu vakcinisana.

Kazne za roditelje koji ne vakcinišu djecu iznosiće 2.500 eura, a zakon stupa na snagu već od 1. juna. 

Ministar zdravlja Njemačke Herman Groe, kaže da je ovaj potez bio neizbježan jer se država suočava sa epidemijom morbila. 

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca je upozorila da se morbile šire Evropom svuda gdje imunizacija nije sprovedena adekvatno. 

Smanjenje broja roditelja koji vakcinišu djecu pripisuje se kontroverzi oko sumnje da MMR vakcine izazivaju autizam. 

"Rast broja smrtnih slučajeva od morbila, nikog ne ostavlja ravnodušnim", kaže Groe. "Zato moramo pooštriti regulaciju o vakcinaciji". 

Novi zakon predviđa i izbacivanje iz vrtića za onu djecu koja nisu vakcinisana, preosi B92 pisanje Dejli Mejla.

Njemačka je sredinom aprila zabilježila 410 slučajeva morbila, u poređenju sa 325 tokom cijele 2016. 

Majka troje djece umrla je u Esenu, a prošle nedelje sud je presudio u korist oca, koji je zahtijevao da njegova djeca budu vakcinisana, uprkos protivljenjima majke. 

Morbili mogu da dovedu do potencijalno smrtonosnih komplikacija, uključujući zapaljenje pluća, sljepilo i encefalitis. 

Zakoni o vakcinaciji se pooštravaju širom Evrope, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da zbog velike mobilnosti stanovništva, nijedna osoba ili populacija nije van domašaja ove visoko zarazne bolesti. 

S najviše problema suočava se Italija i Rumunija, a broj oboljelih raste i u Francuskoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Ukrajini. 

Od početka ove godine u Italiji je zabilježeno više od 2.000 slučajeva, što je gotovo deset puta više nego u cijeloj 2015. 

Od januara prošle godine u Rumuniji je zabilježeno 3.400 slučajeva obolijevanja i 17 smrti usljed komplikacija izazvanih morbilama. 

Preporuke su da se barem 95 odsto stanovništva vakciniše protiv nekih bolesti, ali u mnogim zemljama je procenat daleko manji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.