Puštena u rad najveća plutajuća solarna farma

Puštena u rad najveća plutajuća solarna farma

Kina je objavila da je završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu i da je ono spojeno na lokalnu elektroenergetsku mrežu.

Ovo je jedan od koraka Vlade Kine, koja je kritikovana zbog emisije štetnih plinova, u nastojanju da predvodi primjenu sistema obnovljive energije.

Smješteno u gradu Huainanu, u provinciji Anhui, ovo 40-megavatno postrojenje napravila je kompanija Sungrow Power Supply Co. Sama lebdeća mreža solarnih ploča izgrađena je iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije.

Solarne farme postaju sve popularnije u svijetu zbog jedinstvenog dizajna, koji je efikasan i rješava probleme gradskog planiranja.

One oslobađaju zemlju u gusto naseljenim područjima te umanjuju isparavanje vode.

Hladniji vazduh na površini takođe pomaže u smanjenju rizika od atrofije solarnih ćelija, što se često dešava pri izlaganju većim temperaturama.

Ovo je samo jedno u nizu ovakvih postrojenja koja se otvaraju u Kini.

U 2016. godini pokrenuto je slično 20-megavatno postrojenje na istom području.

Tu je i solarni park Longyangxia Dam, solarna elektrana koja je proglašena najvećom na svijetu, a koja se prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

Ključni razlog prelaska na solarna postrojenja je veliki pad u trošku izgradnje.

Cijena izgradnje mogla bi do 2020. godine pasti i za trećinu, a predviđa se da će ovakva postrojenja postati konkurentna rudnicima uglja u narednoj deceniji.

Kina je, takođe, najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20 posto.

Al Džazira

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.