''KotorArt'' od 29. juna do 14. avgusta u Kotoru sa preko 200 programa
Foto: KotorArt

Stižu umjetnici iz 20 zemalja

''KotorArt'' od 29. juna do 14. avgusta u Kotoru sa preko 200 programa

IX Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata.

Kako se navodi u saopštenju KotorArt-a, samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu. .

XVI Međunarodni festival klapa Perast, ove godine je u znaku Priča o moru, programa koji  podsjeća na život Bokelja iz doba jedrenjaka, klapskih pjesama, priča o čuvenim pomorcima Boke, odabrane poezije i tradicionalnih  folklornih plesova. Koncertima Priče o moru, u Herceg Novom 3. juna, Budvi 10. juna i Tivtu 18. juna, najavljuje se veliko finale festivala planirano u Perastu 30. juna (ženske klape) i 1.jula (muške klape). Neka od poznatih klapskih  imena iz Crne Gore -  Alate,  Assa Voce,  Bellezze,  Castel Nuovo kao i dobitnika mnogih nagrada iz okruženja  poput  Skontradure,  Bure  i  Stentorije od ženskih a posebno  Filip Dević, Morbin i Pinguentum  od muških klapa,  najavljuju  izvrsne klapske večeri.

XXV Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava jubilarno izdanje - četvrt vijeka postojanja. Glavni pozorišni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. jula 2017, planiran je da bude najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade. Počev od audiovizelnih plesnih spektakla, mjuzikla, klovnova, lutkarskih, dramskih, inkluzivnih, interaktivnih i neverbalnih predstava do onih koje kombinuju više tehnika (audio, video animacija i lutkarstvo) predviđeno je ponešto za svačiji ukus i oko.

XVI Don Brankovi dani muzike planirani su da počnu tradicionalno na Dan državnosti, 13. jula, i da traju sve do 14. avgusta, kroz 16 izuzetnih koncerata domaćih i inostranih umjetnika na različitim lokacijama Kotora i Boke. Festival nastavlja tradiciju njegovanja i promocije savremenog stvaralaštva u polju muzike porudžbinama novih djela, te će dva nova djela inspirisana lokalnom tradicijom - Varijacije na temu Bokeljskog kola - čiji autori su šest kompozitora iz regiona, i film Dušana Vulekovića inspirisan upravo tradicijom ovog Kola, Mornarice i samog Grada, označiti početak ovog segmenta KotorArta.

VI KotorAPSS planiran je u Kotoru od 15. do 22. jula. Tokom pet godina postojanja, KotorAPSS se profilisao kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Evrope pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Evrope i svijeta. Tokom prethodnih godina, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS bio je RE-USE – ponovno korištenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, a na proteklim radionicama i simpozijumima, KotorAPSS je ugostio oko 60 predavača i među njima najistaknutija imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni. Urađen je niz istraživačkih projekata, dok su na radionicama učestvovali studenti iz preko 15 zemalja. Kao segment festivala posvećen arhitekturi, KotorAPSS je postao značajan činilac razvoja i podrške lokalnoj zajednici i gradu uopšte.

VII Pjaca od filozofa, koju su do sada posjetili neki od vodećih filozofa današnjice poput Antonia Negrija, Đorđa Agambena, Mihaila Riklina, Đanija Vatima i drugih, planira se od 24. do 26. jula. Krovna tema je „Piratska utopija“, nazvana tako po najnovijoj knjizi Brusa Sterlinga, jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike danas, koji će biti i glavni ovogodišnji gost. Nedavno je objavio knjigu „Piratska utopija“ o kratkom periodu kada je pjesnik i „duhovni otac“ fašizma D’Anuncio vladao Rijekom. U to doba Rijeka je postala prava pravcata „piratska utopija“ u kojoj su živjeli i stvarali ne samo fašisti, već i nadrealisti, špijuni, zločinci i utopisti. Ova tema na neki način predstavlja savremeni odgovor na pitanje Defoa - što će se dogoditi kada pojedinci koji ne žele da pripadaju ni jednom sistemu ustanove vlastiti sistem, van zakona i van ideologije trenutnog vladajućeg sistema.

Postoje i mnoge zanimljive priče o kotorskim i o ulcinjskim piratima o kojima će, uz Sterlinga kao glavnog gosta, između ostalih razgovarati Andrej Nikolaidis, kao i sam urednik Pjace od filozofa, Srećko Horvat.

''Međunarodni festival KotorArt, kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, najveći i najposjećeniji festival u Crnoj Gori, stvara benefite za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inostranstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora kao neizbježne destinacije sa bogatom kulturnom ponudom'', navodi se u saopštenju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.