"Zlatna pčela" gost FVU u Podgorici

Izborna izložba sa globalnog bijenala grafičkog dizajna "Zlatna pčela" - Moskva biće otvorena u petak 12. maja u 19 sati u potkrovlju Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

Tu najveću smotru grafičkog dizajna uopšte ugostiće Fakultet vizuelnih umjetnosti u saradnji sa DEAC-om iz Budve i uz pomoć Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u Podgorici.

"Nakon gostovanja u Pragu, Berlinu i drugim svjetskim metropolama, izložba stiže u Podgoricu i prikazaće 140 plakata, od kojih su tridesetak njih unikatni originali. Izložba predstavlja presjek aktuelnog Bijenala", navodi se u saopštenju Univeziteta Mediteran.

Kako je najavljeno izložbu će otvoriti njegov osnivač i predsjednik Sergej Serov, koji će ujedno održati kratko predavanje o tradiciji Pčele.

"Zlatna pčela" je osnovana 1992. godine sa ciljem da okuplja najviše svjetske domete u oblasti plakata i drugih polja grafičkog dizajna, da promoviše i produbljuje međunarodnu saradnju, da pomaže uzdizanju kreativnog nivoa i duhovnog potencijala grafičkog dizajna, te da služi formiranju visokih vrijednosti u dizajnu i da prikazuje tendencije u vizuelnoj kulturi. Kao takav, moskovski bijenale je svojevrstan katalizator razvoja. "Zlatna pčela" u Moskvi, pod pokroviteljstvom AGI (Međunarodni grafički savez), svakog puta prikaže 1000 do 1500 radova autora iz 70 do 80 zemalja, pa je zato postala najveće dizajnersko nadmetanje na svijetu", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.