Na Svjetskom prvenstvu 2018. koristiće se sudijski video asistent

VAR

Na Svjetskom prvenstvu 2018. koristiće se sudijski video asistent

Đani Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) potvrdio je da će se na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji koristiti sudijski video asistent (VAR).

VAR sistem će se koristiti kod sudijskih odluka vezanih za golove, crvene kartone, penale i utvrđivanje identiteta igrača, javlja Anadolija.

“Koristićemo video sudiju, jer smo do sada imali samo pozitivne povratne informacije“, kazao je Infantino, prenose italijanski mediji.

VAR je do sada testiran mnogo puta, a italijanska Serija A je najavila mogućnost uvođenja od sezone 2017/18.

Također, VAR je korištene nedavno u prijateljskoj utakmici u pobjedi Španije nad Francuskom, kada su uz pomoć sudijskog asistenta korigovane dvije odluke. Prije toga VAR je upotrebljavan na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu u decembru prošle godine.

VAR će prije Mundijala u Rusiji imati još jedan veliki test, a desiće se upravo u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva, gdje će se ovog ljeta održati Kup konfederacija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.