Rusija hakovala mejlove danske obavještajne službe
Ilustracija

Pokušali da utiču na izbore u SAD

Rusija hakovala mejlove danske obavještajne službe

Rusija je u toku 2015. i 2016. hakovala danske vojne službe i omogućila pristup mejlovima zaposlenih u tim službama, izjavio je juče ministar odbrane Danske Klaus Hjort Frederiksen.

On je to rekao za danski list "Berlingske", prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, izvještaj o tome je objavljen u vrijeme kada je nekoliko vlada zapadnih zemalja uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, optužilo Rusiju da je hakovanjem pokušavala da utiče na izbore u SAD - optužbe koje je Moskva u više navrata odbacila kao neosnovane.

U izvještaju jedinice za sajber bezbjednost u okviru Danske vojne obavještajne službe, navodi da je "strani akter" špijunirao protiv danskih vlasti i dobio pristup dokumentima koja nisu pod oznakom "povjerljivo".

Iako država nije imenovana u izvještaju, ministar Frederikson rekao je da je to bila Rusija.

''Povezan je sa obavještajnim službama ili centralnim organima ruske vlade i neprestana je bitka pokušaj da ih držimo na odstojanju'', rekao je on.

Portparolka danskog ministarstva odbrane potvrdila je da je ministar tačno citiran, ali je dodala da on za sada to neće dalje komentarisati.

Agencija navodi da pres službe zvaničnog Kremlja nisu bile dostupne za komentar o izvještaju.

Frederikson je rekao i da je hakovanje podataka bilo moguće zbog nedovoljne bezbjednosti mejlova koji su sadržali podatke koji nisu povjerljivi, što je od tada usavršeno.

Grupa koja je izvršila hakovanje, to je učinila pod nazivom "APT28" odnosno "Fensi Ber" i bila je jedna od dvije grupe koje su navodno ilegalno ostvarile pristup mejlovima američkih Demokrata prošle godine, navodi agencija pozivajući se na danski list.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.