Aleksandar Bečanović dobitnik nagrade Evropske unije za književnost za 2017.
Foto: Dnevne novine, Aleksandar Bečanović

Aleksandar Bečanović dobitnik nagrade Evropske unije za književnost za 2017.

Crnogorski autor Aleksandar Bečanović jedan je od dobitnika nagrade Evropske unije za književnost za 2017. godinu, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

"Zadovoljstvo nam je da objavimo imena dvanaest dobitnika nagrade Evropske unije za književnost za 2017. godinu: Rudi Erebara (Albanija), Ina Vulčanova (Bugarska), Bjanka Belova (Republika Češka), Kalia Papadaki (Grčka), Haldora K. Torodsen (Island), Osvald Zebris (Letonija), Valid Naban (Malta), Aleksandar Bečanović (Crna Gora), Džamal Ouariači (Holandija), Darko Tuševljaković (Srbija), Sine Ergun (Turska) and Sunjejev Sahota (Ujedinjeno Kraljevstvo)", navodi se u saopštenju.

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) je nagrada koja prepoznaje izvanredne nove i perspektivne talente u oblasti književnosti širom Evrope i ističe bogatstvo savremene evropske književnosti, dok istovremeno skreće pažnju na jedinstveno kulturno i jezičko nasljeđe konitineta.

"Takmičenje za EUPL je otvoreno za sve zemlje koje učestvuju u programu Kreativna Evropa, kojim Evropska unija finansira kulturu i kreativne djelatnosti za period 2014-2020. EUPL organizuje konzorcijum koji uključuje Federaciju evropskih i međunarodnih knjižarama (EIBF), Savjet pisaca Evrope (EWC) i Federaciju evropskih izdavača (FEP) uz podršku Evropske komisije. Ista je dostupna svim zemljama koje učestvuju u Kretivnoj Evropi, programu koji finansira EU za oblast kulture i kreativne sektore za period 2014-2020", kazali su iz Delegacije EU.

Svake godine se formira stručni nacionalni žiri u nekoj trećoj zemlji učesnici kako bi isti proglasio autore koji su osvojili nagradu na osnovu određenih kriterijuma i procedura selekcije.

"Kada bude izabran, svaki od dvanaest pobjedničkih autora, ne samo da dobija novčanu nagradu od € 5 000, već što je još važnije, ima koristi od povećanja međunarodne vidljivosti i prekogranične promocije, počevši od ceremonije dodjele nagrada u Briselu i nastavljajući sa velikim sajmovima knjiga u Evropi", saopšteno je.

Komesar Tibor Navracsics, visoki predstavnici Evropskog parlamenta i predsjedvajući Malte Savjeta EU će predstaviti dvanaest pobjedničkih autore i dodijeliti im nagrade tokom javne svečanosti 23. maja u Concert Noble, u Briselu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.