Simboli  u kamenu
Iz ciklusa radova „Drvo, Plod, List“

Vajarska izložba Matije Radovića

Simboli u kamenu

Ljudski je život satkan od simbola. Čovjek se njima koristi da bi se snašao u svijetu koji ga okružuje. Od onih prostih koji mu govore gdje da ide i šta da radi pa do onih apstraktnih koji na prvi pogled nemaju značenja a utiču na život svakog pojedinca i više nego što bi to želio da prizna. Takvi su recimo simboli sa kojima operiše politika.

 Simboli su temelj umjetničke igre vajara Matije Radovića koji ovih dana ima svoju izložbu u galeriji “Centar” u Podgorici.

Radović se ne bavi apstraktnim simbolima već inspiraciju pronalazi u formama i oblicima koji nastaju iz prirorode. I Radović oslobađa simbole jer, kako sam kaže , sve dok pojavni svijet postavlja uslove i ograničenja simbolu on nije slobodan, nije umjetnički simbol. Tek kad se simbol slobodno odvaja od pojava i stupa u igru sa drugim simbolima,koji kao i on čuvaju uspomenu na pojavni svijet, on postaje umjetnički simbol. 

-Neophodno je mnogo vremena i puno napora da čovjek odveže simbole od stvarnih pojava u svom životu ili od psihičkih stanja za koja su simboli vezani. U svoje skulpture sam uvodio simbole iz života kroz svoj lični doživljaj prirode, protivurječnosti života, borbe, obnavljanja duha, rađanja, zrijevanja. U ovim oblastima čovjek ne moze činjeti ništa drugo nego da gradi svoj vlastiti svijet, simbolički svijet koji mu omogućava da razumije i tumači, povezuje i organizuje, sintetizuje i univerzalizuje svoja ljudska iskustva.- kaže za portal Kodex, mladi vajar Matija Radović.

1766868510212973530520922901145916o

Radović je Likovnu akademiju završio na Cetinju na odsjeku za vajarstvo, u klasi profesora Predraga Milačića. Bio je student prodekan na Fakultetu Likovnih Umjetnosti, stipendista Ministarstva prosvjete. Studijski je boravio i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još u toku studija izlagao je svoje radove a prvu samostalnu izložbu imao je u Baru, u galeriji „Velimir A. Leković“. Izložba u galeriji „ Centar“ još jedna je samostalna izložba ovog umjetnika koji za sebe tvrdi da je tek „zagazio“ u umjetnost i dodaje da se to može i vidjeti na izloženim radovima.

Izložba u galeriji „Centar“ je otvorenog tipa i sadrži sadrži šesnaest skulptura rađenih u kamenu.

Izložba nazvana „Estetika forme i oblika u skulpturi“ sadrži ciklus radova koje je umjetnik nazvao „Drvo, Plod, List“. I sam naziv pokazuje umjetničku igru simbola jer iako se radi o ciklusu pod nazivom „Drvo, Plod, List“ sve izložene skulpture urađene su u kamenu.

-Skulpture su rađene u kamenu a dominira mermer. Rađene su tehnikom klesanja i ručnom obradom kamena. Sve skulpture su povezane u jednu homogenu izražajnu cjelinu. Među njima postoji bliska objedinijuća veza. Stvorena je čvrsta skulptorska cijelina koja simbolizuje ljubav prema prirodi i trajanju života. – kaže za portal Kodex o svojim radovima, vajar Matija Radović.

Ljudski je život satkan od simbola. Čovjek se njima koristi da bi se snašao u svijetu koji ga okružuje. Od onih prostih koji mu govore gdje da ide i šta da radi pa do onih apstraktnih koji na prvi pogled nemaju značenja a utiču na život svakog pojedinca i više nego što bi to želio da prizna. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.