Savić pred meč: Mi smo spremni, naš najveći kvalitet je zajedništvo
Fudbaleri CG

Samo nebo je granica

Savić pred meč: Mi smo spremni, naš najveći kvalitet je zajedništvo

Još jednom desetkovana Crna Gora dočekuje fudbalsku reprezentaciju Poljske, ali ministar naše odbrane i prvotimac madridskog Atletika Stefan Savić poručuje da računamo na njih kao da su u punom sastavu.

On je, gostujući u emisiji Živa istina, rekao da je crnogorska reprezentacija spremna.

"Svi smo spremni, čekamo ovu utakmicu od novembarskog duela sa Jermenijom, svi smo tu utakmicu brzo zaboravili i počeli smo polako da se pripremamo za ovaj meč protiv Poljske. Naše glave, naša tijela su spremna i očekujemo da ćemo dati maksimum i da ćemo ostvariti pozitivan rezultat. I bod je pozitivan rezultat, ali igramo na našem terenu, i svi znamo koliko bi nam značila ta tri boda i uvijek vjerujemo da možemo na našem terenu, pred našom publikom, doći do pobjede bez obzira na to koja reprezentacija bila na suprotnoj strani", uvjeren je Savić.

Njega raduje što se, nakon dugo vremena, ponovo stvorila pozitivna atmosfera oko reprezentacije Crne Gore, kao i u samoj reprezentaciji. 

"Ponovo imamo euforiju, a to nam je falilo, i nadam se da će trajati. Mnogo je bitna atmosfera, posebno u reprezentacijama, jer je, evo, prošlo četiri mjeseca od posljednjeg okupljanja i jako je važno da se održava atmosfera. Naš najveći kvalitet je zajedništvo", poručuje Savić.

Komentarisao je i činjenicu da se pred svaku utakmicu značajan broj igrača povrijedi, često i najvažnijih.

"Mnogo veće ekipe osjete izostanak igrača, a mi imamo nesreću da nam se ključni povrijede. To pokušavamo da nadomjestimo maksimalnim zalaganjem i zajedništvom. Svi znamo koliko je utakmica u Jermeniji bila bolna za nas, posebno za igrače, ali i za publiku. Mogli smo da napravimo veliki iskorak, ali opet smo dobili jednu veliku lekciju i vidjeli da je fudbal čudna igra. Prvo smo imali punu kontrolu nad utakmicom, a u drugom poluvremenu smo vidjeli Jermeniju u sasvim drugom izdanju. Teško smo se oporavili od tog šoka, ali idemo dalje, nemamo vremena za tugu, pred nama je mnogo utakmica", rekao je Savić.

Baša i Vučinić sjajni igrači

Savić je pričao i o činjenici da Marko Baša, koji je sjajan u svakom segmentu igre, nije dogurao do nekog većeg kluba, poput Barselone.

"Marko je zaista odličan igrač, lider naše odbrane. Rijetko koji defanzivac ima onakve sposobnosti. Sigurno je zaslužio i da dogura do neke jače lige, ali opet napravio je svakako imrpesivnu karijeru i on je nama jedan od uzora. Možda su ga u napretku spriječile česte povrede, ali na to jednostavno ne možete da utičete", smatra Savić.

Osvrnuo se i na Mirka Vučinića.

"Mirko Vučinić je jako bitan igrač i igrač kakvog Crna Gora dugo nije imala. Proći će dosta vremena da se pojavi igrač sa njegovim kvalitetom. On potezom može da riješi utakmicu. Koljeno mu je bolje i nadamo se da nam može pomoći do kraja kvalifikacija jer svi znamo koliko nam je potreban", poručuje Savić.

Večeras za Poljsku igra i sjajni Robert Levandovski. Savić ne razmišlja puno o njemu.

"Radi se o jednom od najkvalitetnijih napadača današnjice, ali ne razmišljam puno o njemu, više razmišljam o nama i kako ćemo mi da postavimo igru. Kao mlađi sam imao dozu od straha od velikih igrača, ali sam navikao na te izazove. Svakako, Stefan Savić ne može sam zaustaviti Poljake, mora imati pomoć ekipe. Ako se ne branimo svi kao ekipa, ili ako ne napadamo svi kao ekipa, ne možemo se nadati dobrom rezultatu", smatra Savić.

O protivniku je najviše razmišljao uoči prošlogodišnjeg finala Lige šamipiona, protiv Reala, na San Siru.Bio je to treći dramatičan poraz Atletika u finalu najvažnijeg evropskog klupskog takmičenja, nakon što je, u penal ruletu, promašio Huanfran.

"U svlačionici je bio muk. Sjećam se scene koju nikada neću zaboraviti kada sam otišao da se istuširam. Huanfran je plakao sa svojim sinom. Shvatio sam da postoje neke stvari važnije od fudbala-momenti kada provedete i teške i dobre trenutke sa porodicom", iskren je Savić.

Ekipa Atletika nema psihologa koji im pomaže na klasičan način, ali imaju kolektivne sastanke.

Simeone ima neobjašnjivu energiju

Trener Dijego Simeone je jako značajan u svim momentima, otkriva Savić i dodaje da je sasvim drugačiji na terenu i u svlačionici.

"Svi misle da je nezgodan, jer uvijek daje sve od sebe, preživljava svaki trenutak. Totalno je kontra tip iza kamere, totalno je smiren, i evo za dvije godine u Atletiku još nijesam naišao na situaciju da je u nekog uperio prst i okrivio ga ili da je neko doživio neprijatnu situaciju. Mi gubimo i dobijamo kao ekipa i Dijego je totalno drugačiji tip od onoga što vi vidite na ekranu. On ima neku energiju koja je neobjašnjiva i prenosi je na nas igrače. Ima uvijek neki motiviacioni govor pred utakmice, podigne nam samopouzdanje", otkriva Savić.

I za crnogorskog selektora Ljubišu Tumbakovića ima samo riječi hvale.

"Tumbaković je selektor sa velikim iskustvom. Njegov pristup treninzima, način na koji priprema utakmice je impresivan i zaista nam je zadovoljstvo što radimo sa njim", kaže Savić.

Odgovorio je na pitanje da li je bilo neobično igrati protiv Stevana Jovetića, prije destak dana, u prvenstvu Španije.

"Bilo je neobično jer smo najbolji drugovi. Čudno je to kad je on protivnik. Ali to je fudbal i on uvijek donosi nova iskustva. Samo se pozdravimo prije meča, tokom meča smo ljuti protivnici. Poslije toga se pođe bez problema na piće i večeru", kaže Savić.

Nije lako doći do svjetskog kluba iz Mojkovca i malene Borče. Kad je sa 16 i po godina iz Mojkovca pošao za Beograd da gradi karijeru nije ni sanjao da će zagirati u finalu Lige šampiona.

"Svi imamo neke snove, moj san je bio da budem profesionalni fudbaler, ali snovi nikad nijesu išli toliko daleko. Ja sam iz Mojkovca pošao u Borču, nije to bio neki klub sa velikim imenom. Kad sam čuo da mogu poći tamo ni ja nisam znao đe idem, pa sam krijući na internetu potražio podatke. Ali evo sve je dobro ispalo. Svakako, sve je to bilo jako teško za mene, na početku je malo falilo da spakujem stvari i da se vratim kući. Prelomila je želja za fudbalom, i da dokažem sebi i mojima kući da ja to mogu. Ne možete uspjeti ako nemate vjeru u sebe i ako nijeste odlučni. Nije samo dovoljno da imate talenat, potreban je rad i trud u svakom poslu", smatra Savić.

Uvijek kaže da može više.

"Nikad neću reći-da, uspio sam u fudbalu. Uvijek želim više, i želja za napredovanjem me i dovela do statusa koji imam sad u fudbalu. Uvijek gledam naprijed i nikad se ne osvrćem na ovo iza, pokušavam da i dalje ispunjavam svoje zacrtane ciljeve. I vjerujem da je samo nebo granica", poručuje crnogorski fudbaler.

Fudbal je igra koja donosi nevjerovatne trenutke, ali druga strana medalje nije nimalo lagodna.

"Samo ja znam šta sve se dešavalo kada sam otišao od kuće. Velika su odricanja, niko ne zna šta ja radim 350 dana, svi gledaju onih nekoliko kada sam slobodan. Niko ne zna kakvi su nam dani. Koliko je bitno da trenirate, toliko je bitan i oporavak. Moramo biti maksimalno profesionalni, ne postoji taj lagodni život. Ja treniram, ili sam kući ili u karantinu. Obišao sam cijelu Evropu, ali sam vidio hotel, stadion i aerodrom. Dođe vam nekad da prekršite pravila, ali samo se podsjetite na sav trud i na ono što želite da postanete. Jedan izlazak nije vrijedan onoga što ste stvorili", smatra Savić.

Tvrdi da sada nije svjestan šta je zapravo postigao u karijeri.A, na konstataciju da važi za osoba kojega novac i slava nijesu promijenili, kaže:

"Za mene je najvažnije ostati čovjek. Fudbaler ste 10-15 godina, čovjek ste do kraja života, a to je mnogo bitnije", smatra Savić.

I za kraj poručuje da će svi, noćas, ostaviti srce na terenu.

"Velika je razlika kad igrate za klub ili reprezentaciju. Nema boljeg osjećaja kada igrate za vašu državu, kad čujete svoju himnu, evo i sad se naježim dok ovo govorim... Za reprezentaciju igrate uvijek i do kraja", zaključio je Savić.

Utakmica Crna Gora – Poljska igra se večeras Gradskom stadionu u Podgorici, sa početkom u 20:45.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.