Majke i gladovanje
Foto: AA

Štrajk glađu ispred Parlamenta

Majke i gladovanje

Počele su majke štrajk glađu pred crnogorskim Parlamentom. Na dušecima rasutim po ulici leže žene. Preko puta njih policija. Već je jednoj pozlilo, vrlo brzo će se dogoditi još nemilih scena. Obilaziće ih sve češće Hitna pomoć…I tako…

Navikle su majke da gladuju, zadnji komad hljeba daće djetetu za sebe neće ostaviti ništa. A majka koja je rodila troje i više djece zna kako se dijele zalogaji. I sa te strane crnogorska Vlast dobila je ozbiljnog protivnika. Ako su riješile da izdrže izdržaće, samo iz razloga što su navikle da gladuju.

Sa druge strane, da će majke započeti štrajk glađu prvi je javio Branko Radulović, nekadašnji potpredsjednik doma ispred kojeg majke danas gladuju. Javio je par sati prije njih, valjda da uhvati muštuluk premijeru. A premijer Duško Marković sigurno se grohotom nasmijao kad je čuo za Brankov muštuluk. Njime se štrajk majki ispred Parlamenta sveo na dnevnu politiku i politička prepucavanja onih koji već tri decenije vode Crnu Goru na ovaj ili onaj način.

A tu se oni najbolje snalaze.

Stotine žena koje štrajkuju pred Parlamentom i sve one koje štrajkuju glađu nijesu lijepa slika. Sigurno bi premijer okrenuo glavu, da može. A ovako će moći, ako se drugi političari poput Branka Radulovića uključe da pomažu majkama. Da preko njih i njihove borbe započnu svoju.

A političari se uvijek bore za vlast, mogu nam govoriti da se politikom bave radi našeg dobra ali smo valjda za ove tri decenije i mi ponešto naučili. I nas su ponešto naučili. Da nam umjesto imaginarnog kolektiva i njegovih potreba na prvo mjesto dođe lični interes.

I iz tog razloga su se majke okupile pred Parlamentom. Da brane svoja prava i prevashodno svoj interes.

Jeste Ministarstvo finansija poručilo da je u interesu građana, a konačno i majki, da im naknade budu smanjene ali to je u najmanju ruku nezgrapna rečenička konstrukcija. Koliko građani brinu o majkama i majke treba da brinu o njima. Jer građanin je subjekt političkih procesa a majka je majka.

A u osnovi njihovog protesta jeste građansko pravo.

Pravo da im se objasni zakonska osnova smanjenja njihovih zarada. Jer može biti da državi fali para ali to njih ne treba da interesuje. O tom treba da brinu oni koji su se borili za vlast u toj državi. I oni na vlasti i oni koji nisu, a žive od tog posla. Dilemu da li je zakonit zakon kojim je promjenjen zakon o njihovim naknadama ne može da riješi ni jedan političar posebice.

To treba da uradi Ustavni sud, onaj isti sud koji je prvo rekao da mu majke nijesu prioritet pa onda da će se oglasiti u kratkom roku. Samo što još nije rekao koji je to rok jer majke pred Parlamentom gladuju.

Majke gladuju zakona radi i samo im zakon može pomoći. Političari treba da ih se okanu jer navrću vodu na svoju vodenicu. I u njihovim političkim prepucavanjima nastradaće jedino majke. Njihova primanja niti su smanjivana niti su ni približno onom za šta se majke bore.

Zato treba da znaju da, za razliku od njih, majke znaju da gladuju. I da čekaju pravdu koju treba da im donese pravo a ne glad.

   

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.