Wikipedia zabranila korišćenje
Ilustracija

Nepouzdani

Wikipedia zabranila korišćenje "Dejli mejla"

Urednici Wikipedije odlučili su da zabrane britanski "Dejli mejl" kao prihvatljiv izvor na svojim stranicama, i proglasili tu medijsku grupu 'uglavnom nepouzdanom', piše Gardijan.

Riječ je o prvom slučaju zabrane korišćenja sadržaja neke medijske kuće od osnivanja ove besplatne online enciklopedije. Čak je i "Foks njuz" i " Raša tudej", čiji je sadržaj često upitan, dozvoljeno koristiti kao izvore u člancima, prenosi Jutarnji.hr.

Urednici su se odlučili na ovaj potez zbog reputacije koju "Dejli mejl" ima kao medij - 'slabo provjerava činjenice, fokusira se na senzacionalizam, pa čak i na izmišljanje', navodi se. 

Iako će i dalje biti moguće postavljati linkove ka onlajn izdanjima "Dejli mejla" kada je riječ o članaku o toj publikaciji ili nekom od njenih novinara, ukoliko korisnik pokuša da navede "Dejli mejl" kao izvor informacije, pojaviće se obavještenje da ga ne bi trebalo koristiti, već da bi trebalo pronaći alternativni izvor. 

Niko iz "Dejli mejla", čije je onlajn izdanje najčitaniji portal štampane publikacije na svijetu, za sada nije komentarisao odluku urednika Wikipedije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.