Čipovanje radnika sve bliže
Ilustracija

Umjesto identifikacionih kartica

Čipovanje radnika sve bliže

NewFusion, belgijska kompanija koja se bavi didžital marketnigom predložila je radnicima da ugrade mikročip ispod kože umjesto identifikacionih kartica.

Mikročip bi im tako omogućio da slobodno ulaze u prostorije zgrade i koriste kompjutere. Takođe, radnici će moći da biraju da li žele da ugrade čip između palca i kažiprsta ili ipak žele prsten s čipom, ukoliko nijesu baš spemni za intervencije.

U čipu će biti lični podaci radnika kako bi ih sistem prepoznao. 

Iako postoji dosta polemike, mikročipovi su se pokazali kao korisni, ali postavlja se pitanje moralnosti i sugurnosti ličnih podataka, odnosno zloupotrebe od strane poslodavaca. 

Takođe, ugrađivanje čipova hirurškim putem sigurno neće oduševiti radnike, posebno ne one koji često mijenjaju poslove ili kompanije. 

Ova belgijska kompanija bila bi prva koja bi svojim radnicima ponudila da budu kiborzi. Mada, postoje slični primjeri – u Češkoj se sličnom metodom mogu vršiti transakcije bitkoinom. 

Priliku da isproba ovu metodu imao je novinar BBC koji kaže da ugradnja čipa podsjeća na bol od injekcije, a poslije ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.