Budite oprezni sa upotrebom grejpfruta, iako je odličan za zdravlje
Ilustracija

Oprez prilikom konzumiranja ljekova

Budite oprezni sa upotrebom grejpfruta, iako je odličan za zdravlje

Zdrava tropska voćka gorkog ukusa ima niz prednosti za ljudsko zdravlje – grejpfrut je pun vitamina C, pomaže u borbi protiv prehlade i kod srčanih bolesti, ubrzava metabolizam... Međutim, krije i nekoliko opasnosti.

Grejpfrut sadrži antioksidanse koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože i u borbi protiv bora. Takođe sadrži spermidin za koji mnoge studije pokazuju da usporava proces starenja ćelija.

Ako zadebljalu kožu na petama ili rukama prekrijete kriškom grejpfruta na bar deset minuta, koža će omekšati i biti nježnija. Ukoliko želite da poboljšate stanje svoje kože, jednom nedjeljno napravite masku od kašike meda, šolje zobene kaše i soka od pola grejpfruta.

Hemijska svojstva te voćke smanjuju nivo insulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Dr Taz Batija, specijalista za zdravlje žena, za prehranu i gubitak težine preporučuje da popijete čašu grejpfruta kako biste smanjili apetit.

Grejpfrut takođe ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu od viška ulja. Ukoliko imate problema sa masnom kožom, potražite proizvode koji sadrže grejpfrut.

Grejpfrut je koristan i u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici iz Izraela sproveli su istraživanje nad 57 muškaraca i žena oboljelih od srčanih bolesti čiji organizam nije reagovao na ljekove za smanjenje holesterola. Konzumiranjem grejpfruta uspijeli su da regulišu visok holesterol i smanje nivo masnoće i triglicerida u krvi.

Bez obzira na to, postoje situacije u kojima ne smijete da jedete grejpfrut. U interakciji s nekim ljekovima, ta voćka može da ometa rad jetre.

„Grejpfrut sadrži hemikalije koje pojačavaju djelovanje lijeka. Uzimajući jednu tabletu uz čašu soka od grejpfruta ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom“, ističe farmaceut Dejvid Bejli.

Grejpfrut ili njegov sok mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata prije ili nakon što popijete lijek.Ta gorka voćka takođe povećava nivo kalcijum oksalta, koji može da uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.