Poruke na WatsApp-u nisu tajne, svako može da gleda u to što privatno pišete
Ilustracija

Zlatni rudnik za obavještajne agencije

Poruke na WatsApp-u nisu tajne, svako može da gleda u to što privatno pišete

Servis za poruke WhatsApp stalno ističe kako su dopisivanja putem te mreže za komunikaciju šifrovana i zaštićena, ali sada je otkriveno da to i nije baš tako.

Kako piše britanski "Gardijan", Facebook ima mogućnost da čita sve poruke koje se razmijene putem Whatsappa. Iako čelnici najveće društvene mreže na svijetu tvrde kako je poruke preko WhatsAppa nemoguće presresti i pročitati, novo istraživanje pokazalo je da Facebook i te kako ima načina da čita sve vaše poruke, a sve zahvaljujući posebnom programskom kodu koji to omogućava, navodi britanski list.

Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vijest predstavlja "ogromnu prijetnju slobodi govora", upozorivši da podaci mogu biti zloupotrebljeni od strane obaveštajnih agencija i Vlada. Whatsapp je upravo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista.

Takozvana "end-to-end" enkripcija oslanja se na generaciju jedinstvenih bezbednosnih programskih ključeva, koji koriste "Signal protokol", koji garantuje da komunikacije i informacije koje se razmjenjuju putem WhatsAppa ne mogu biti presretnute od strane trećeg lica.

Međutim, WhatsApp  ima mogućnost da presretne i čita poruke svojih korisnika tako što s vremena na vrijeme pravi nove enkripcije (encryption keys) o kojima ne obavještava svoje korisnike, piše "Gardijan". Na taj način, omogućava "ulaz na zadnja vrata", pomoću kojeg se mogu čitati poruke koje korisnici razmjenjuju.

Ovo otkriće pripisuje se kriptografu Tobijasu Belteru, koji radi na univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

- Ukoliko Vlada neke zemlje od WhatsAppa zatraži podatke o komunikaciji određenih ljudi, kompanija im vrlo lako može pružiti te informacije zahvaljujući čestim promjenama programskih ključeva - rekao je Belter za "Gardijan".

Belterove tvrdnje potvrdio je i Stefen Tor Jensen, čelni čovjek Evropsko-bahreinske organizacije za ljudska prava, koji je zadužen za zaštitu informacija.

- WhatsApp konstantnom promjenom bezbjednosnih programskih ključeva, o kojoj ne obavještava svoje korisnike, predstavlja izuzetno opasnu i nebezbjednu platformu. Whatsapp može da prosleđuje vašu komunikaciju bez vašeg znanja - rekao je Jensen.

Sličnog mišljenja je i profesor Kristi Bol, osnivač Centra za istraživanje informacija, nadzor i privatnost, koji je enkripciju Whatsappa nazvala "zlatnim rudnikom za obavještajne agencije".

- U pitanju je ogromna prijetnja za slobodu govora, jer svako može da gleda u to što privatno pišete, iako vam servis preko kog to radite govori kako ste bezbjedni. Korisnici obično kažu da nemaju šta da kriju, ali nemaju pojma o tome kakve informacije o njima su potrebne onima koji ih nadgledaju - rekla je Bol.

Blic/Noizz

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.