Kraljevsko pozorište u Novu godinu sa osam premijera kod kuće
Kraljevsko pozorište Zetski dom

Ambasador kulture u inostranstvu

Kraljevsko pozorište u Novu godinu sa osam premijera kod kuće

Stara godina je na izmaku, doba je kada pravimo svoje bilanse i pravimo planove za narednu. Kraljevsko pozorište Zetski dom otvorilo je sezonu povezavši se sa svojom publikom emocijama i razumijevanjem, već prvom premijerom.

"Autorski komad vodećeg evropskog reditelja Arpada Šilinga, predstava „Dokle pogled seže“, pomjerio nas je , zasmijao i rasplakao donijevši nam ogoljenu priču o našoj stvarnosti, progovorivši o gorućim problemima današnjice na parčetu jedne Balkanske zemlje, iz koje, zbog nezaposlenosti, iznevjerenih očekivanja i novog iščašenog poimanja vrijednosti, mnogi odlaze u nadi da će negdje drugo pronaći sreću, ako je tamo uopšte ta sreća, vraćajući se u Crnu Goru po nadu i smisao", navodi se u saopštenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

U 2017. slijede premijere, gostovanja najboljih predstava iz regiona i Evrope , koncerti , ali i gostovanja predstava Kraljevskog pozorišta na prestižnim festivalima i pozorišnim kućama u inostranstvu.

Već šestog februara na sceni Kraljevskog pozorišta biće izvedena premijera komada „Medeja“, koprodukcija sa zagrebačkim teatrom Eurokaz , u režiji Branka Brezovca, a po tekstu Ljubomira Đurkovića. Na proljeće slijedi novo izdanje MIT festivala i dvije premijere. Tokom aprila svoje prvo izvođenje imaće predstava za najmlađe „Kapital za djecu“, u režiji Petra Pejakovića koji je radio na ovom komadu sa učenicima sa Cetinja i predstave „Najokrutniji čovjek“, po tekstu italijanskog pisca Gian Maria Cerva, a u režiji poznate italijanske rediteljke i glumice Monike Napo.

U septembru umjetnička sezona nastavlja se premijerom predstave„Noć”, po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Andreja Cvetanoskog; U oktobru koprodukcija sa Crnogorskim narodnim pozorištem “Ženidba”, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Egona Savina ; U novembru će po tekstu Mirjane Medojević biti premijerno izvedena režija crnogorskog reditelja Mirka Radonjića - predstava “Sin”; Nakon njihovog pojavljivanja u Crnoj Gori na prošlogodišnjem MIT festivalu, kada su sa crnogorskim glumcima izveli rezultat radionice, svjetski poznata španska umjetnička trupa Fura dels Baus, ponovo će raditi u Zetskom domu na komadu Porodica sjećanja u decembru. Takođe, sa Barskim ljetopisom, povodom jubileja ovog festivala, Zetski dom realizovaće koprodukciju „Orkanski visovi“ po romanu Emili Bronte, u režiji Dore Ruždjak Podolski

"Nakon sjajnih koncerata na MIT-u zbog kojih je publika iz svih krajeva Crne Gore išla na Cetinje,  ovogodošnji festival ima veliku obavezu da opet bude tako. Takođe, u Kraljevskom pozorištu gostovaće najbolje predstave iz regiona i Evrope, zbog čega će publika, nadaju se u pozorištu iz Prijestonice, ponovo dolaziti na Cetinje vođena umjetnošću.

Posebno poglavlje u životu jednog teatra su gostovanja i predstavljanje njegovog rada pred publikom u inostranstvu. Ova godina i u tom smislu biće uspješna za Kraljevsko pozorište Zetski dom jer će se sa svojim predstavama „Dokle pogled seže“ u režiji Arpada Šilinga ,“Leptir“ , u režiji Andraša Urbana i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u režiji Diega de Bree, predstaviti na vodećim  festivalima i u prestižnim pozorišnim kućama regiona i Evrope. Turneja koja će uslijediti , zbog brojnih poziva da se ovi komadi vide i van granica Crne Gore,  podrazumijeva  gostovanja u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Time su zaokruženi planovi za 2017. -planovi koji obećavaju jednu dobru godinu.

Iz Zetskog doma kažu da su  to ciljevi koji u isto vrijeme  obećavaju da vrijednim radom, posvećenošću, planiranjem i prije svega maštom idu naprijed , makar za stepenicu više .

"Kod kuće, selekcija predstava koje će Zetski dom proizvesti i dovesti na Cetinje , daju i obećanje zaljubljenicima u umjetnost da će donijeti  kvalitet i nadahnuće . Da “ Maštom I hrabrošću oblikujemo bolji svijet”, poželjeli su svojoj publici iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.