Na Plavskom jezeru otkrivena nova vrsta ptice u Crnoj Gori
Foto:czip.me

Treća po redu ove godine

Na Plavskom jezeru otkrivena nova vrsta ptice u Crnoj Gori

Ove sedmice otkrivena je još jedna nova vrsta za crnogorsku ornitofaunu i to na Plavskom jezeru.

Kako piše Centar za zaštitu i proučavanje ptica, riječ je o malom labudu (Cygnus columbianus) vrsti inače karakterističnoj za sjevernu tundru.

Budući da se u odnosu na našu zemlju najbliže gnijezdi na dalekom sjeveru, tačnije u Sibiru, a zimu obično provodi u Velikoj Britaniji, Holandiji i drugim zemljama zapadne Evrope, pravo je iznenađenje da je 5 jedinki odlučilo da po prvi put zimuje baš na Plavskom jezeru.

U Crnoj Gori ovo je prvi zabilježen podatak, a naročito smo ponosni što je do otkrića ove vrste došao pasionirani ljubitelj prirode i fotograf, gospodin Tehran Palavrtić, ribočuvar SRK Plavsko jezero - navode iz CZIPa.

- Imajući u vidu da se mali labud nalazi na Aneksu I Ptičije direktive, čime je stavljen akcenat na potrebu zaštite ove vrste, prije svega njenog životnog prostora, pojavljivanje na Plavskom jezeru, pokazatelj je potencijalno dobrog stanja tog planinskog ekosistema - objašnjavaju iz Centra.

MaliLabudBLI

Foto:czip.me

Gnijezdeći areal malog labuda obuhvata krajnji sjever Azije i Sjeverne Amerike. Zimuje na području sjeverozapadne Evrope, uz mali dio obala Crnog i Kaspijskog mora, u djelovima istočne Azije i umjerenim područjima Sjeverne Amerike. U periodu gniježđenja naseljava bare, močvare, sporotekuće rijeke i njihove delte sa bujnom priobalnom vegetacijom u ravničarskoj tundri. Van perioda gniježđenja zadržava se na plitkim jezerima, barama, estuarima i muljevitim zalivima. Gnijezda gradi na uzvišenjima u močvarama. Hrani se uglavnom listovima, korjenjem i sjemenjem vodenih i kopnenih biljaka, i u manjoj mjeri vodenim beskičmenjacima (larve insekata, mekušci, crvi). Uočen je trend pomjeranja zimovališta malog labuda prema istoku – u zemlje istočne i jugoistočne Evrope – Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, pa i na kraju Crnu Goru. Razlozi su vjerovatno povećanje populacije vrste zbog uspješne zaštite na zapadu Evrope i smanjen lovni pritisak na vodene ptice u istočnoj Evropi u posljednjim godinama.

Ova godina je bila rekordna za crnogorsku ornitologiju, ističu iz CZIPa.

 Pored ove, otkrivene su još dvije nove vrste i to na Ulcinjskoj solani. Sa malim labudom, fond vrsta povećan je na 351.

U martu mjesecu ove godine kustos Joanneum muzeja iz Austrije, Dr. Peter Sackl otkrio je prisustvo žutoglave pliske (Motacilla citreola), koja poput malog labuda gnijezdi u Sibiru i Rusiji i čija ruta migracije takođe nije uobičajena za Crnu Goru. Drugi nalaz doprinos je kolege Boruta Rubinića iz DOPPS – BirdLife Slovenija, koji je otkrio širokokljunu sprutku (Limicola falcinellus), koja tokom migracije preleti preko pola planete, pa samim tim i spada u najizdržljivije letače. Obje vrste otkrivene su tokom redovnog monitoringa ptica koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica sprovodi na Ulcinjskoj solani već 15 godina.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.