Švajcarci uzeli  450 hiljada franaka da bi sakrili Marovićeve račune?

Tužilaštvo saopštilo

Švajcarci uzeli 450 hiljada franaka da bi sakrili Marovićeve račune?

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv nekoliko državljana Švajcarske zbog sumnje da su primili 450 hiljada franaka za podmićivanje tamošnje administracije kako bi onemogućili da crnogorsko Tužilaštvo dobije podatke koje je tražilo u okviru izviđaja o bankovnim računima porodice Marović.

To je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva u reagovanju na tekst dnevnog lista ,,Dan“, u kojem se tvrdi da Specijalno tužilaštvo nije tražilo od Švajcaraca da provjere bankovni račun Đorđine Marović, supruge bivšeg funkcionera DPS Svetozara Marovića.

Iz Tužilaštva tvrde da je ovaj predmet u fazi izviđaja i da su Švajcarci dobili njihov zahtjev za provjeru novca za koji se sumnja da je pribavljen krivičnim djelima.

“U predmetu formiranom protiv crnogorskih državljana S.M, Đ.M. i M.M. upućene su tri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći Švajcarskom Ministarstvu pravde i policiji, te da povodom treće zamolnice , upućene, 6. juna 2016, Specijalno državno tužilaštvo još nije dobilo odgovor. Ova Zamolnica se u tekstu dnevnog lista DAN uopšte ne pominje”, saopštili su crnogorskog tužilaštva.

Oni napominju da su prethodne zamolnice, za koje je tražena dopuna, pisane na identičan način kao i zamolnice za druge predmete za koje su odgovori blagovremeno stizali.

Podsjećamo, podgorički biznismen Veselin Mujović, kojem se sudi da je od Svetozara Marovića uzeo 890.000 eura, tvrdio je u Osnovnom sudu da mu je Marović vjerovao pa mu je tri puta davao novac da nosi za Italiju, kako bi švajcarske institucije dale negativan izvještaj o 3,8 miliona eura na računu Đurđine Marović.

“Prvi put sam nosio 50.000 eura u apoenima od po 500 eura kao znak zahvalnosti nekoj ženi zbog čekanja isplate koja kasni. Taj novac sam nosio u grad Alćekati - regija Monteko. Drugi put sam nosio 200 ili 250.000 eura i predao Danki Vlahović, a sa njom je bio i neki advokat. Treći put sam nosio isto toliki iznos”, ispričao je Mujović. Istraga o spornim računima porodice Marović uslijedila je nako što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u martu podnijela krivičnu prijavu zbog računa na kojem je Đorđina Đina Marović, 2006- 2007. godine, navodno imala 3,8 miliona dolara. Pristup tajnim računima, prema podacima do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), imali su Svetozar i Miloš Marović. Navodni Marovićev račun samo je jedan od 106.000 računa koje je bivši IT stručnjak banke HSBC, ukrao iz kompjuterskog sistema. Sporni račun otvoren je u februaru 1998. Za sada nije objavljen podatak da li su i kada Marovići navodno uplatili 3,8 miliona dolara, 1998. ili u periodu do 2006.

Pobjeda

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.