U ponedjeljak premijera predstave

Počinje pozorišna sezona

U ponedjeljak premijera predstave "Dokle pogled seže" u Zetskom domu

Premijera predstave “Dokle pogled seže”, koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling, biće događaj koji će u ponedjeljak veče započeti pozorišnu sezonu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Dramaturški tim predstave Dokle pogled seže čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović,  izvršna producentkinja je Nataša Božović, a glumačku podjelu čine : Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić I Aleksandar Gavranić.

Predstava , koja će premijerno biti izvedena u ponedjeljak , 31.oktobra, kako navode u Zetskom domu , biće iznenađenje , komad potpuno drugačiji od onog već viđenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst , a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su  boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti , najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima , istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije , prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi - tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst .

“ Arpad čini da se osjećamo kao umna,  stvaralačka, kreativna  bića, a ne da se glumac osjeća kao rekviziter jer zajedno stvaramo koncept. Redukcija scenografije, svjetla , kostima dovodi do pojačavanja naših međuljudskih odnosa jer ovo je prije svega čin koji se stvara između ljudi. Poslije duže vremena osjećam se značajno i potrebno u projektu, osjećam se kao da doprinosim i stvaram. Zahvaljujem se Arpadu što nam je omogućio taj osjećaj  “, kazao je govoreći o procesu stvaranja teksta i predstave glumac Aleksandar Gavranić.

“Lijepo je kada jezička barijera nije barijera već spona. Arpad je neko ko zna da radi sa glumcem i mi govorimo istim jezikom. Nema scenografije ni kostima koji potpomažu ,  ogoljen si na sceni i ono što daš , to si dao u tom trenutku, sada nas čeka naporan posao do premijere “, kazala je Nada Vukčević, glumica.

“ Prvi put  se toliko radujem nekom procesu, ne postoji umor, postoji ova ekipa i ono što zajedno stvaramo , računajući da će izazvati emocije , otvoriti velika pitanja i možda dovesti do pravih odgovora. “, smatra glumac Dušan Kovačević.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe , budući da je Zetski dom dobitnik nagrade ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo . Nagrada EU Fonda ima za cilj promociju “polivokalnih“pozorišnih metoda što  podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.