Zavod za transfuziju će ubrzo raditi u dvije smjene
Ilustracija

Zavod za transfuziju će ubrzo raditi u dvije smjene

Uvođenje rada u dvije smjene sa davaocima krvi u Zavodu za transfuziju do sada nije bilo moguće iz tehničkih razloga ali će biti uspostavljeno brzo u organizacionim djelovima u kojima se za to ukaže potreba, smatraju u toj ustanovi.

U Crnoj Gori se u posljednjih par mjeseci desilo više saobraćajnih nesreća, što je uslovilo povećanu potrošnju krvi. U Zavodu za transfuziju ne postoje dežurstva, i zainteresovani građani koji bi mogli dati krv van radnog vremena to ne mogu učiniti.

Direktorica Zavoda, Gordana Rašović, kazala je da pored često organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi širom države radnim danima i tokom vikenda, sve službe sa davaocima krvi rade svakog radnog dana od sedam do 15 sati.

"Nakon 15 sati, slijedi pružanje usluga pacijentima, tako da je rad u transfuziološkoj službi organizovan tokom 24 sata. Uvođenje rada u dvije smjene sa davaocima krvi do sada nije bilo moguće iz tehničkih razloga ali će, nadamo se, biti uspostavljeno vrlo brzo u organizacionim djelovima u kojima se za to ukaže potreba", rekla je Rašović.

Prema njenim riječima, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore trenutno raspolaže zadovoljavajućim rezervama krvi svih krvih grupa.

"Zavodu je krv neophodna u svakom trenutku za zbrinjavanje pacijenata kojima je potreban taj vid liječenja. Samo neka od stanja koja zahtijevaju transfuziološko zbrinjavanje, su saobraćajne politraume, maligna oboljenja, hematološka oboljenja, hirurške intervencije, prilikom porođaja i mnoga druga", precizirala je Rašović.

Kako je navela, svakog dana u Zavodu se pripremi između stotinu i 150 jedinica krvi, shodno potrebama pacijenata u bolnicama u Crnoj Gori i Kliničkog centra Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.