„Bajka o ribaru i ribici“ osvojila nagradu za lutkarsku animaciju
Foto: Gradsko pozorište

Festival u Banjaluci

„Bajka o ribaru i ribici“ osvojila nagradu za lutkarsku animaciju

Ansambl predstave „Bajka o ribaru i ribici“, u produkciji Gradskog pozorišta, osvojio je nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji je završen u petak 14. oktobra u Banjaluci.

Riječ je o jednoj od pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje se dodjeljuju u okviru Festivala. Odluku o nagradi jednoglasno je donio žiri u sastavu: teatrolog iz Sankt Peterburga David Burman; reditelj iz Beograda Dragoslav Šilja Todorović i , književnik iz Banjaluke  Ranko Risojević, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

U predstavi, koju je po tekstu A. S. Puškina režirao Evgenij Ibragimov, igraju Ivana Mrvaljević, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

„Priznanje iz Banjaluke deveta je nagrada koju je osvojila „Bajka o ribaru i ribici“. Predstava je na nedavno završenom 23. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici osvojila četiri nagrade: gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za kolektivnu igru, nagradu za kreaciju lutaka i priznanje za najbolju režiju. Predstava je dobila i tri nagrade na Četvrtom međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na 18. međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje“, saopšteno je iz GP.

Pored Gradskog pozorišta Podgorica, na Festivalu u Banjaluci predstavili su se još: Pozorište Guliver iz Varšave; Državno lutkarsko pozorište iz Slivena (Bugarska); Pozorište i lutke velike plave dame, Santa Fe (Argentina); Mini teatar, Ljubljana; Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka; Pozorište lutaka Mostar; Pozorište za decu, Kragujevac; Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin; Pozorište lutaka Niš; Čudnovate luckaste vatre, Šinon iz Francuske i Pozorištance Puž iz Beograda.

„Bajka o ribaru i ribici“ jedna je od najpoznatijih Puškinovih epskih pjesama za djecu i obrađivana je kao animirani i igrani film, ali i kao lutkarska predstava. U režiji Evgenija Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, predstava se nadovezuje  na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Joakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.