17. oktobra otvaranje Desete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra
Dejvid Koen

Premijerni koncert Dejvida Koena

17. oktobra otvaranje Desete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra

Premijerni koncert povodom otvaranja Desete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u ponedjeljak, 17. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

"Pod upravom maestra Grigorija Kraska, koji već petu sezonu uspješno predvodi Crnogorski simfonijski orkestar, na prvom koncertu u novoj sezoni će biti izvedena remek-djela klasične literature: uvertira za operu Eurijanta, njemačkog kompozitora Karl Marije fon Vebera, Koncert za violončelo i orkestar broj 1 u a-molu, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa i čuvena Simfonija broj 5 u c-molu, Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Sen-Sansovom Koncertu će tumačiti jedan od najharizmatičnijih   violončelista današnjice, belgijski umjetnik Dejvid Koen, koji je svjetsku reputaciju dostigao na­stupajući  sa renomiranim orkestrima širom planete i dirigentima poput: Lorda Menjuhina, Mstisla­va Rostropoviča, Vladimira Aškenazija....", saopštili su organizatori.

Kako dodaju pored maestra Grigorija Kraska, sa CSO će u toku sezone nastupiti pet gostujućih dirigenata, koji su i tokom proteklih godina doprinijeli sazrijevanju orkestra i postali njegovi prijatelji.

"Našem ansamblu i publici dobro poznat Miroslav Homen će predvoditi orkestar na koncertu „Četiri soprana“, na kojem će se predstaviti mlade crnogorske umjetnice: Amanda Stojović, Olivera Tičević, Milica Milanović i Marijana Šovran, planiranom za novembar. Belgijski dirigent Ronald Colman će otvoriti drugi dio sezone u januaru, dok će na drugom koncertu u januaru orkestar drugi put voditi mladi francuski umjetnik crnogorskog porijekla Mark Korović. Tradicionalni koncert Pozdravi iz Austrije (VII) kao i prethodnih godina pod dirigentskom upravom austrijskog maestra Uve Tajmera, biće priređen u februaru. U drugom dijelu koncertne sezone, u martu, sa orkestrom će nastupiti jedan od najpoznatijih dirigenata u regionu, Bojan Suđić", saopšteno je.

I u jubilarnoj – desetoj sezoni sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom kao solisti će nastupati domaći muzičari koji su i tokom prethodnih sezona tumačili solističke dionice:  koncertmajstor Marko Radonić (solista u Koncertu za violinu i orkestar njemačkog kompozitora Albana Berga), prvi violončelista Dmitrij Prokofjev i vođa drugih violina Katarina Pavlović, kao solisti u Koncertantnoj simfoniji Volfganga Amadeusa Mocarta. Perkusionista Srđan Palačković će tumačiti solistički part u Koncertu za udaraljke i duvačke instrumente kompozitora Nebojše Jovana Živkovića.

"Ruske umjetnike: violončelistu Denisa Šapovalova, violinistkinju Irinu Krasko, pijanistkinju Polinu Osetinskaju, švajcarskog pijanistu Konstatina Lifšica, francuskog pijanistu Žan-Pola Gasparijana publika će moći da čuje kao soliste u tumačenju zahtjevnih koncertantnih djela. Po prvi put sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom će nastupiti: poznate pijanistkinje Nataša Veljković i Martina Filjak, čuveni violinista Graf Murža, kao i jedan od atraktivnih violista današnjice Mihail Bereznicki. U okviru saradnje sa MIT festivalom koji se održava u aprilu naredne godine na Cetinju, uz Crnogorski simfonijski orkestar kao solista će nastupiti najslavniji violinista sa naših prostora Stefan Milenković.

Nastavljajući praksu izvođenja remek-djela klasične muzike i širenja repertoara orkestar će pored Simfonija Ludviga van Betovena (Peta), Johanesa Bramsa (Treća i Prva) i Petra Iljiča Čajkovoskog (Četvrta) interpretirati simfonije iz opusa: Antonjina Dvoržaka (Šestu, Sedmu i Osmu), Sergeja Prokofjeva (Sedmu), Jana Sibelijusa (Drugu), Dmitrija  Šostakoviča (Desetu)", navodi se u saopštenju.

Obilježavanju značajnog datuma u istoriji muzike – 125 godina od rođenja čuvenog ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Prokofjeva biće posvećen drugi koncert u novembru. Na repertoaru će biti Prokofjeve kompozicije: „Amorozo“ iz baleta Pepeljuga, Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Simfonija broj 7.

Posebno zanimljiv program CSO po tradiciji izvodi u okviru festivala A tempo. Ove godine to će biti premijerno izvođenje kompozicije domaćeg autora Žarka Mirkovića Otisak nestale zemlje, i Žar-ptice Igora Stravinskog - na otvaranju, kao i izvođenje monumentalnog voklano-instrumentalnog djela Rekvijem Đuzepea Verdija na zatvaranju festivala.

I ove sezone CSO će pored Podgorice nastupiti u Nikšiću, Tivtu i Herceg Novom.

 

 

         

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.