Lanci jeftine mode osvojili  svijet: Znate li šta  čine nama, našoj okolini i ekonomiji?

"Prljav posao"

Lanci jeftine mode osvojili svijet: Znate li šta čine nama, našoj okolini i ekonomiji?

Zbog eksplozije brze mode u svijetu se godišnje proizvede 400 milijardi kvadratnih metara tekstila, od čega se skroji 80 milijardi komada odjeće ili 11 po stanovniku planete. Tri četvrtine toga završi na otpadu ili u recikliranju. Odjevna industrija je, kažu, nakon nafte postala drugi najveći zagađivač svijeta

Za njega vrlo vjerovatno nikada niste čuli, ali ako ste u Zari kupovali majice ili suknjice pomogli ste mu da poslije Bila Gejtsa postane najbogatiji čovjek na svijetu. Tajanstveni 80-godišnji Španjolac Amancio Ortega težak je blizu 80 milijardi dolara, a prošle je godine bogatstvom premašio legendarnog milijardera i filantropa Varena Bufeta.

Osnivač je najveće multinacionalne modne kompanije na svijetu Inditex SA, u kojoj je među osam lanaca (Massimo Dutti, Berishka, Pull and Bear...) Zara najpoznatiji i najveći sa više od 2.000 trgovina u 88 zemalja širom svijeta. 

Trend brzopotrošne odjeće

Za razliku od Gejtsa čije se bogatstvo 2015. smanjilo za 1.1 milijardu, Ortegino je naraslo za nevjerovatnih 10.4 milijarde dolara, dvostruko više od ukupnog bogatstva razmetljivog Donalda Trampa. Dokaz je to više da se u tzv. fast fashion ili brzoj modi i IT branši danas vrti najveći novac. U kulturi pizze i hamburgera s nogu, bilo je pitanje dana kada će neki Ortega ili vlasnik švedskog lanca H&M shvatiti da je i odjeća brzopotrošna roba koja se konzumira u hodu, a modni imperij gradi prodajom jeftinih modnih krpica od jeftinih materijala s bagatelnom radnom snagom u nekoj od dalekih siromašnih zemalja poput Bangladeša.

U zadnjih pet godina vodeći lanci brze mode rastu godišnje za nevjerovatnih 10 posto i ne vidi im se kraja. Još nedavno modne su kuće izbacivale dvije kolekcije godišnje, proljeće-ljeto i jesen-zimu, a Zara ih štanca dva puta nedeljno i šalje na sve kontinente, prilagođujući ih ukusu pojedinih tržišta. Njena je moda u stalnom nastajanju. Kupljena krpica ne dočeka ni prvo pranje, a više nije in, jer se sa vješalica smiješi neki noviji model. Nastojeći preživjeti trend turbo brzih kolekcija, i ekskluzivne modne perjanice poput Prade ili Lui Vitona sada umjesto dvije, izlaze na tržište sa šest novih kolekcija godišnje. 

Milioni tona odbačene odjeće - 'prljav posao'

Prema nekim procjenama u svijetu se godišnje proizvede 400 milijardi kvadratnih metara tekstila, od čega se skroji 80 milijardi komada odjeće ili 11 po stanovniku planete, a tri četvrtine toga završi na otpadu ili u recikliranju. Britanci 30 posto novokupljene odjeće ne nose više od godinu dana, a stanovnici Hong Konga svake minute bacaju odjeće koja odgovara količini od 1.400 majica! Kina godišnje proizvede 26 miliona tona tekstilnog otpada, Njemačka godišnje sakupi i reciklira 800.000 tona nošene odjeće, Japanci odbace milion, a Amerikanci 1.2 miliona tona odjevnih predmeta.

Šta činimo sa svim tim silnom jeftinim nošenim i odbačenim krpicama? Ili šta one čine nama, našoj okolini i ekonomiji? 

Zahvaljujući eksploziji brze mode, 'odjevna industrija je nakon nafte postala drugi najveći zagađivač svijeta', tvrdi samokritična američka dizajnerica Eilen Fišer, i sama vlasnica modnog branda nazvanog po njenom imenu. 'To je doista postao prljav posao... čisti haos' – kaže Fišerova.

Tportal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.