Goranović: Obaveza je da uvažimo one kulture koje nazivamo manjinskim
Sa okruglog stola

,,Kulturna raznolikost Crne Gore - nasledstvo koje nas obogaćuje“

Goranović: Obaveza je da uvažimo one kulture koje nazivamo manjinskim

Okrugli sto, na temu ,,Kulturna raznolikost Crne Gore - nasledstvo koje nas obogaćuje“ otvorili su juče Suad Numanović, ministar ljudskih i manjinskih prava i Pavle Goranović, ministar kulture.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove državne nezavisnosti Crne Gore, a kao doprinos važnosti dijaloga i razmjeni stručnih mišljenja o stepenu uvažavanja kulturne raznolikosti u Crnoj Gori.

Ovaj događaj je, kako navode iz Ministarstva kulture, bio odlična prilika da se razmjene primjeri dobre prakse i iskustva iz oblasti koja je od velikog značaja za multikulturalnu i multietničku Crnu Goru. 

Goranović je naveo da su kulturne raznolikosti Crne Gore, baština koja nas oplemenjuje, a našu državu sagledava i označava kroz prizmu vrijednosti koja spaja.

"Crnogorsko istorijsko i kulturno nasljeđe, sinonim su i za prožimanje različitih civilizacija koje su kroz vrijeme ostavile mnoštvo tragova na ovom prostoru. Na raskršću kultura i konfesija razvijale su se duhovne vrijednosti Crne Gore, ali na način da takvo raskršće stvara jedinstvo, a ne podjele", rekao je Goranović.

On je istakao da je multikulturno biće Crne Gore njena najveća vrijednost i da je zato značajno da se podsjetimo da je naša zemlja u minuloj dekadi njene nezavisnosti učvrstila taj svoj karakter kao prepoznatljivost ali i, kako navodi, obavezu da i dalje gradimo društvo na takvim principima.

Goranović je kazao da je ravnopravno očuvanje svih kulturnih identiteta i poštovanje kulturne različitosti među načelima razvoja crnogorske kulture, prepoznato u misiji Ministarstva kulture i njenim strateškim dokumentima.

"Ministarstvo i institucije kulture  posebno su posvećeni ostvarivanju takvih ciljeva, jer se zaštitom i očuvanjem kulturne baštine i posebno - razvojem savremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u kontinuitetu promoviše multikulturalizam i jača svijest o temeljnim crnogorskim vrijednostima", rekao je on.

Ministar je istakao i da je obaveza da uvažimo one kulture koje nazivamo manjinskim, ali i da kulturu ne tretiramo kao manjinsku djelatnost uz svijest o univerzalnom biću kulture uopšte i njenim mogućnostima.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.