Ovako će izgledati autobus budućnosti (VIDEO)
Ilustracija

Idealno rješenje za gužve u saobraćaju

Ovako će izgledati autobus budućnosti (VIDEO)

Svake godine ulice u Kini postanu bogatije za oko 20 miliona novih vozača – što stvara nepodnošljive gužve i veliko zagađenje vazduha. Najnoviji koncept autobusa koji se kreće iznad ostalih učesnika saobraćaja mogao bi biti ključno rješenje za gradske gužve.

Učesnici 19. Međunarodnog sajma visoke tehnologije u Pekingu mogli su se uvjeriti u način na koji funkcioniše model futurističkog autobusa.

Futuristički autobus, zapravo, radi na principu „opkoračavanja“ saobraćajnih traka, tako da ne zavisi ni od kakvih gužvi.

Sa dužinom većom od 60 metara, autobus može da primi čak 1.400 putnika i preveze s jednog mjesta na drugo bez ikakvog zauzimanja prostora na putevima. Osim toga, radi na struju, što bi značilo smanjenje emisije štetnih gasova u Kini.

Jeftinija je opcija od metroa jer ne uključuje kopanje ispod površine zemlje.

To rješenje je nekoliko kineskih gradova već uzelo u razmatranje, a pekinška kompanija "Transit Explore Bus" gradi model u prirodnoj veličini u Cangdžou i planira da ga testira već u julu ili avgustu ove godine.

RTS

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.