Rusi od sada bez vize u Crnu Goru
Foto: gov.me

Održana sjednica Vlade

Rusi od sada bez vize u Crnu Goru

Imajući u vidu potrebu usaglašavanja crnogorske vizne politike sa regulativama EU, kao i razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, Vlada je donijela uredbu kojom državljani Rusije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.

Vlada je na 157. sjednici takođe utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o centralnom registru stanovništva kojim je predviđeno prenošenje nadležnosti za vođenje Centralnog registra stanovništva sa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova čime će se, kako navode iz Vlade, podići nivo efikasnosti i ekonomičnosti rada državne uprave.

Centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu, podatke o strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, te podatke o strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, poreza, humanitarnih i drugih razloga ukoliko je propisana takva evidencija.

Donijeta je i Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom se poslovi iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se tiču gazdovanja graničnim prelazima, objedinjavaju kod Uprave za imovinu,čime uspostavlja efikasniji sistem sa jasno definisanim nadležnostima i odgovornostima, naveli su iz Vlade.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela i Nacionalni akcioni plan za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji i rizika (HBRN) za period 2016-2020. "Na sjednici je konstatovano da Nacionalni akcioni plan predstavlja strateški instrument za utvrđivanje HBRN rizika koji su najrelevantniji za Crnu Goru na polju prevencije, otkrivanja, pripremljenosti i odgovora na nastalu situaciju", navodi se u saopštenju.

Plan će poslužiti kao okvir za dalju saradnju sa međunarodnim institucijama koje Crnoj Gori pružaju podršku za izradu i implementaciju projekata u navedenoj oblasti.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.