Finski eksperti strijepe od ruske reakcije ukoliko pristupe NATO-u
Ilustracija

"Bolje zajendo sa Švedskom"

Finski eksperti strijepe od ruske reakcije ukoliko pristupe NATO-u

Panel finskih eksperata upozorava tamošnju vladu da bi mogla da očekuje "oštre" reakcije iz Rusije ukoliko odluči da ta država pristupi NATO, ali da bi moglo da joj bude bolje da to učini zajedno sa susjednom Švedskom.

AP prenosi da je u izvještaju stručnjaka navedeno i "da bi bilo teško predvidjeti konkretne kontra-mjere". 

Ova agencija navodi da je u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio na "vojno-tehnički" odgovor u slučaju da "neutralni susjedi" pristupe Alijansi, prenosi Tanjug.

Zagovornici NATO u dvije neutralne nordijske zemlje pojačali su pozive za učlanjenje u Alijansu nakon izbijanja ukrajinske krize i uvećanog samopouzdanja ruskih snaga na području oko Baltičkog mora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.