Neredi na skupu rasista u Francuskoj

Privedeno nekoliko osoba

Neredi na skupu rasista u Francuskoj

Neredi su danas izbili između policije i okupljenih na skupu njemačkog kontroverznog desničarskog pokreta u Kaleu na sjeveru Francuske, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je skup održan uprkos njegovoj zabrani. Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida) pozvao je u subotu na skupove u nekoliko evropskih zemalja.

Oko 150 pristalica Pegide okupilo se ispred željezničke stanice u centru Kalea s parolom "Mi smo ovdje kod kuće!". Okupljeni su potom pjevali francusku himnu "Marseljezu" i mahali francuskim zastavama, javile su agencije.

Lokalne vlasti su navele da je policija bacila suzavac na demonstrante koji nijesu htjeli da se raziđu poslije nekoliko poziva policije da to učine.

Poslije skupa privedeno je nekoliko osoba.

Istovremeno sa ovim rasističkim skupom, u pojedinim mjestima u Francuskoj održani su i kontramitinzi.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nedavno je rekao da su sva javna okupljanja koja remete javni red i mir zabranjena u Kaleu.

Pegida je podnijela zahtjev za održavanje skupa, koji je automatski odbijen jer je u Francuskoj takođe na snazi vanredno stanje uvedeno poslije terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Skupovi protiv izbjeglica u Kaleu su zabranjeni jer se u toj francuskoj luci nalazi oko 6.000 izbjeglica koji čekaju da odu u Veliku Britaniju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.