Zašto vam dlake rastu na bradavicama: Problem većine žena i kako ga riješiti!
Ilustracija

Otkrijte

Zašto vam dlake rastu na bradavicama: Problem većine žena i kako ga riješiti!

Da li ste nekada slučajno primijetili da su vam na bradavicama grudi izrasle dlake?

Ako jeste, ne brinite, mnogo žena se zapravo suočava sa ovakvom situacijom, ali ih je sramota da o tome pričaju.

"Naše tijelo ima folikule dlaka bukvalno svuda, uključujući i bradavice, pa je moguće da izrastu na bilo kom mjestu", objašnjava dermatolog Lens Braun.

On dodaje i da na ljudskom tijelu postoji oko 50 miliona folikula dlaka, od čega kosa zauzima samo petinu.

Najčešća neobična mjesta na kojima izrastaju dlake

Izuzev bradavica, dlake se mogu pojaviti i na ušnim školjkama, bradi i pupku. To su tri veoma česta mjesta na kojima žene iznenada primjećuju dlake.

Kada je riječ o bradavicama, dlake uglavnom izrastaju na samoj spoljašnjoj ivici areola. Dlake koje iznenada izrastu na ušnim školjkama mogu da vam naprave i smetnje sa sluhom, dok se na stomaku obično formira niz dlaka od pupka do pubičnog dijela, u obliku "stazice", ili se pojavi samo nekoliko dlačica oko pupka.

Sa druge strane, najčešće i mjesto gdje se neželjene dlake najprije primijete, jeste brada.

Zašto se dlake pojavljuju na ovim mjestima?

Vodeći uzrok izrastanja dlaka na neobičnim mjestima jeste neravnoteža hormona, a najčešće se javljaju tokom trudnoće ili menopauze.

Mogu ih izazvati i određeni lijekovi i suplementi, poput testosterona, danazola (sintetički hormon), anaboličkih steroida, glukokortikoida (steroidni hormoni), kao i lijekova za tretiranje psorijaze, stimulaciju rasta kose i tableta za kontrolisanje epilepsije.

Ukoliko primijetite da se dlake pojavljuju sve češće i u sve većoj količini, možda se radi o hirzutizmu, pojačanoj maljavosti kod žena.

Hirzutizam može biti genetski naslijeđen od majke, a može da znači i da patite od malo ozbiljnijeg stanja, poput sindroma policističnih jajnika. Ipak, policistični jajnici su, vjerovali ili ne, relativno rijetko stanje, koje pogađa 5 do 10 odsto žena na svijetu.

Šta uraditi?

Iako iznenadna pojava dlačica na neobičnim mjestima nije često znak većeg zdravstvenog problema, to ne znači da morate da se pomirite sa njima.

Najlakša opcija vam je pinceta - jednostavno ih počupajte. Jedina loša strana jeste što su ova mjesta vrlo osjetljiva, pa će vas boljeti mnogo više nego kada čupate obrve, naročito ako se radi o bradavicama.

Možete olakšati sebi i preventivno uticati na to da vas čupanje manje boli - epilacijom ovih dlaka pozabavite se nakon tuširanja, kada su pore otvorene, dlake mekše, pa je i čupanje lakše i bezbolnije.

Što se tiče uklanjanja dlaka sa stomaka i brade, odlučite se za brijanje ili depilaciju, dok dr Braun preporučuje na prvom mjestu lasersko uklanjanje.

"Iako to možda i neće biti trajno rješenje, svakako će vas osloboditi depilacije na nezgodnim mjestima malo duže vrijeme", ističe Braun.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.