Ove namirnice rješavaju problem hrkanja
Foto: Shutterstock

Tri najdjelotvornije

Ove namirnice rješavaju problem hrkanja

Prije nego što stavite čepiće u uši, ponudite neku od ovih namirnica dragoj osobi koja hrče...

Hrkanje. Jedan od najneprijatnih problema koji može da izludi sve ukućane. Iako farmaceutske kuće nude brojne proizvode "koji garantuju" rješavanje ovog neugodnog problema, postoje i određeni prirodni sastojci koji su veoma djelotvorni, a ne koštaju gotovo ništa.

1. MASLINOVO ULJE

Čudesno ulje koje obiluje brojnim blagodetima, takođe uspješno rješava i problem hrkanja. Jednostavno sipajte čašu vode sobne temperature i dodajte jednu kašičicu meda i jednu kašičicu djevičanskog maslinovog ulja.

Za bolji efekat možete da narendate malo svježeg korijena đumbira. Pola sata prije odlaska na spavanje polako popijte ovu mješavinu.

2. NANA

Jedna od najukusnijih biljaka koja je poznata i kao odličan anestetik, ali i antiseptik. Osobama koje imaju problem sa hrkanjem savjetuju se dvije šolje čaja od nane dnevno. Najbolje bi bilo da jednu popijete neposredno pred spavanje.

Eterično ulje takođe je veoma djelotvorno. Prije odlaska u krevet u čašu mlake vode dodajte par kapi eteričnog ulja mente (možete da ga nabavite u apoteci) i ispirajte grlo.

3. KARADAMOM

Ovaj fantastičan arapski začin interesantan je i zbog specifične arome, pa se zbog toga često koristi u kulinarstvu. Ipak, kardamom ima i sjajan uticaj na zdravlje, razređuje sluz i olakšava disanje. A upravo se zbog toga preporučuje osobabama koje hrču.

Izgrickajte kardamom pred spavanje, ili u čašu vode u koju ste dodali malo cimeta i meda dodajte i ½ kašičice ovog začina. Kardamom možete da kupite u prodavnicama zdrave hrane.

Izvor: narodnamediciina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.