Rusi prave svoju
Ilustracija

Sa ''detaljnijim i pouzdanijim'' informacijama

Rusi prave svoju "Wikipediju"

Rusija planira da napravi sopstvenu “Wikipediju” kako bi osigurala da njeni građani imaju pristup “detaljnijim i pouzdanijim” informacijama o svojoj zemlji, saopšteno je iz predsjedničke biblioteke

Wikipediju, online enciklopediju, sastavljaju i pišu korisnici interneta iz cijelog svijeta i ima stranice posvećene gotovo svakom regionu ili većem gradu u Rusiji, ali to očigledno nije dovoljno, prenosi B92.

“Analize su pokazale da Wikipedia ne pruža informacije o regijama i životu zemlje dovoljno detaljno”, saopšteno je iz predsjedničke biblioteke.

“Trenutno radimo na alternativi”.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je nazvao internet “specijalnim projektom CIA”, a Kremlj da je potrebna ozbiljnija zaštita od pretnji sa Zapada u online svijetu.

Od avgusta blogeri u Rusiji koji imaju više od 3.000 pratilaca moraju da se registruju kod moskovske regulatorne agencije za masovne medije i uvažavaju pravila koja se odnose na velike pružaoce informacija.

Od februara državne vlasti mogu da blokiraju sajtove bez sudskog naloga.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.